Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Drecun: Amerika neće da trpi šamare koje je dijelio Haradinaj

Politika
Autor:

Foto: E. Čonkić/RAS Srbija

Milovan Drecun

Predsjednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je danas da Albanci nisu spremni da učestvuju u procesu da se otkrije ko su izvršioci najtežih zločina, već žele da otežaju istragu, da sakriju dokaze i da onemoguće da se dođe do istine.

Kosovske vlasti odbijaju da u Prištini predaju posmrtne ostatke sedam članova porodica Šutaković i Petrović kidnapovanih i ubijenih 1999. godine u Ðakovici i pristaju da ih porodicama predaju na administrativnom prelazu sa Crnom Gorom.

Drecun je za RTS istakao da je to jedan od pokušaja da se sakrije zločin koji je otkriven nakon suđenja Ramušu Haradinaju u Hagu, za šta nije suđen, a to ga teško tereti jer je u njegovoj zoni odgovornosti.

– Kada nekog nasilno odvedete od kuće, cijelu petočlanu porodicu, onda to mora da se vidi, ko je to uradio, ko ih je držao u ilegalnom pritvoru i ko je izršio surovu egzekuciju – rekao je Drecun.

Kako je rekao, Albanci godinama i decenijama sve nas onemogućavaju da dođemo do istine, kao i albanske porodice koje su bile žrtve nedjela pripadnika OVK, posebno Haradinaja.

Na području Ðakovice je najviše stradalo Srba, ali su ubijani i Albanci od strane Haradinaja i njegove OVK, podseća Drecun.

– Kao radna grupa smo u više navrata pokaziali dokumenata gdje se vidi spisak Abanaca koji su likvidirani od strane OVK na području Dukađina, zone Haradinaja, i izgleda da žele da sakriju i zločine nad samim Albancima i te albanske porodice to znaju i spremne su da svjedoče – naveo je Drecun.

Govoreći o vanrednim izborima na KiM, 6. oktobra, Drecun kaže da su poslije sastanka predsjednika Vučića sa Pompeom stvari mnogo jasnije i da je Pacolijeva izjava rezultat njihovog saznanja da neće imati elastičan stav Vašingtona koji im je dozvoljavao da manipulišu i da se kreću u okviru te elastičnosti američkog stava, već će morati, nakon izbora, da sve te prepreke za nastavak dijaloga sklone, a ključna prepreka su takse.

Kako je istakao, Amerika je ušla u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine sa ambicijom da ga dovede do kraja i neće da trpi bočne udarce ili šamare kakve im je dijelio Haradinaj.

– Poslije američkog pokušaja da rukovodi procesom nastavka razgovora Beograda i Prištine, mada ne u formalnom smislu, Albanci će morati da koriguju svoje ponašanje – zaključio je Drecun.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO