Politika

Drecun: Protiv Haradinaja svjedočilo 500 SRBA, očekujem da u Hag budu pozvani i Tači i Veselji

Haško tužilaštvo saslušalo je oko 500 srpskih svjedoka protiv Ramuša Haradinaja, a neki od njih tražili su da o njihovoj bezbjednosti brinu bezbjednosne službe Srbije, rekao je za “Politiku” predsjednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Drecun: Protiv Haradinaja svjedočilo 500 SRBA, očekujem da u Hag budu pozvani i Tači i Veselji
FOTO: E. ČONKIĆ/RAS SRBIJA
Milovan Drecun

On je dodao i da je uočeno da ima prostora za poboljšanje programa zaštite koje svjedocima obezbjeđuje Specijalno tužilaštvo u Hagu.

Postoje velike rezerve zbog ranijih iskustava sa Haškim tribunalom. Mi znamo da ima više od 500 Srba koje je kao svjedoke saslušalo haško tužilaštvo. Neki svjedoci protiv Ramuša Haradinaja zatražili su posredstvom srpskog Tužilaštva za ratne zločine da u Srbiji uđu u program zaštite i naše vlasti su to prihvatile – kaze Drecun.

Inače, za sigurnost svjedoka u programu zaštite u Srbiji zadužena je specijalizovana jedinica nakon što zaključe sporazum o ulasku u taj program.

Kako dodaje Drecun, komunikacija radne grupe koja prikuplja dokaze protiv vođa bivše OVK i haškog tužilaštva dobro funkcioniše. Drecun navodi da je njegov utisak da tužilaštvo radi profesionalno i da neće biti zaštićenih

– Očekujem da će u Hag biti pozvani i i Hašim Tači i Kadri Veselji, jer je nemoguće izbjeći njihovu komandnu odgovornost – smatra Drecun.