Sport

DROBNJAK ISKREN "Partizan bez ideje i koncepta već nekoliko sezona"

Dosta polemike u košarkaškoj javnosti se vodi oko koncepta timova kod Crvene zvezde i Partizana. Čini se da je svima trn u oku činjenica da su stranci preuzeli glavnu riječ i da se sve manje prostora daje domaćim igračima.

DROBNJAK ISKREN "Partizan bez ideje i koncepta već nekoliko sezona"
FOTO: SASA STANKOVIC /EPA

Posljednji u nizu koji je digao glas je proslavljeni reprezentativac Jugoslavije i košarkaš Partizana Predrag Drobnjak.

– Partizan i Crvena zvezda su ušli u matricu sa gomilom Amerikanaca da bi se suprostavili evropskim klubovima, a to je nemoguć ‘modus operandi’. Jedni već dugo bez koncepcije, a drugi sa nešto boljom startnom pozicijom što se tiče davanja šanse mlađim igračima. Bez nukleusa domaćih košarkaša, mnogo nije dobro, rekao je Drobnjak za Sportklub.

On smatra da su izabrali pogrešan način kako da se takmiče sa inostranim klubovima.

– U NBA se i dalje forsiraju trojke dok se ne zavrti u glavi i ko može da ubaci. Evroligaška izdanja liče kao jaje jajetu, pa je svejedno koga gledate sa rijetkim izuzecima poput Žalgirisa, a vječiti bi u korak sa međunarodnom konkurencijom na neodrživ način. Ogroman broj stranih pojačanja, nije put kojim je išla košarka na ovim prostorima. Da se tako radilo, ni ja ne bih sada bio u poziciji da vodimo razgovor, a ni mnogi drugi iz generacija sa kojima sam se ‘sudarao’, da ne idemo dalje u prošlost. Da nismo dobijali šansu, pa znate šta bi bilo od nas, jedno ništa.

On smatra da njegov bivši klub Partizan nema koncept.

Pročitajte još

– Partizan je bez koncepcije, ideje, već nekoliko godina. Ne može sa sedam stranaca, a neki nisu ni evrokupaški, a ne evroligaški nivo. To je čist gubitak vremena i novca. Pogrešan koncept i nema spasa. Bila bi to druga priča da imaju nekoliko dobrih stranih pojačanja, plus domaći talenti. Ne želim da licitiram sa imenima, jer znam šta bi se desilo. rekao je Drobnjak.

On je čak ponudio i konkretna rješenja.

–Zar nije bilo korisnije, na duže staze, da su, ne mala sredstva, potrošena na bivšeg trenera Andreu Trinkijerija, uložili u razvoj mladih talenata, pa formiranje sopstvenog trening centra… Ne zato što je Italijan loš trener, naprotiv, on je odličan stručnjak, ali… Tako smo se vratili na pitanje koncepta, šta se želi u trofejnom klubu na duži vremenski period i sve što ide uz to. A to se ne vidi. I, to je ozbiljan problem.

On smatra da bi eventualni plasman Partizana u Evroligu sa ovakvom politikom kluba bio kontraproduktivan.

– Realno, u tekućoj sezoni, biće im teško, skoro nemoguće, da se domognu plasmana u plej of regionalne lige, a o važnosti takmičenja se konstantno priča zbog mjesta u Evroligi. Ali, šta bi bilo i da Partizan osvoji ABA titulu, vrati se tamo gde je godinama igrao, u evropskoj eliti. To bi bio novi problem, jer više nema sistema. Sjetite se samo slučajeva Darušafake, Budućnosti ili Gran Kanarije, koji su mnogo potrošili da se dokopaju Evrolige. A sve je trajalo jedno ljeto.

On je istakao da jedan igrač, u ovom slučaju Perkins, neće donijeti preokret u Partizanovoj lošoj sezoni.

– Da je Partizan prije četiri, pet godina dao pravu šansu mlađim, domaćim snagama, bio bi u mnogo boljem položaju. Stvarno nisu važna imena, ali šta je sa igračima 2000, 2001. ili 2002. godište? Oni bi trebalo da su u fokusu. Ali, ne, konstantno se traže strana pojačanja, pa i u hodu. Evo posljednjeg, Džoša Perkinsa. On je dobar, gledao sam ga još dok je bio na Gonzagi, ali neće uspjeti da donese promjenu. Klub nema koncepciju, a to je mnogo teži problem od onoga ko navodno nedostaje, pa će sve da se preokrene kada takvog pronađu. E, neće, iskren je Drobnjak.

Prihvati notifikacije