Društvo

DRUGO POLUGODIŠTE POČINJE OD PONEDJELJKA "Broj zaražene djece u školama je do 0,08 odsto"

Mi svakodnevno dobijamo presjek stanja, drugo polugodište počinje od ponedeljka, najavio je danas ministar prosvjete u Vladi Srbije Branko Ružić.

DRUGO POLUGODIŠTE POČINJE OD PONEDJELJKA "Broj zaražene djece u školama je do 0,08 odsto"
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

On je jutros u gostovanju na RTS rekao da je broj djece u školama bio zanemarljiv u odnosu na ukupan broj zaraženih u našoj zemlji.

– Ti procenti su zanemarljivi i kretali su se od 0,05 do 0,08, a broj zaposlenih nikada nije prelazio 1 odsto. I sa tog aspekta ne vidim razlog za kritike da sistem nije bio spreman. Svi radimo u skladu sa onim što struka govori, pa smo i taj raspust pomjerili i pomogli da se visoke brojke prije Nove godine saniraju – rekao je Ružić.

Ministar je ponovio da će đaci krenuti u drugo polugodište po modelu koji je važio u septembru, piše Blic.

– Donijeli smo odluku da drugo polugodište počne od ponedjeljka po modelu od septembra. Što se tiče srednjoškolaca oni će slušati nastavu kombinovano. Jedne nedjelje će ići u školu, a jedne će biti onlajn nastava – objasnio je Ružić.

Upitan o onlajn udžbenicima da li svi oni imaju dozvole za korišćenje u nastavi, Ružić je rekao da elektronski udžbenici nisu “neka novotarija” i zakonski ograničenja nisu postavljena.

– Zakon o udžbenicima je sasvim jasan. Zakon tu ne postavlja bilo kakva ograničenja i nastavnici mogu da odaberu udžbenik. Autor dostavlja rukopis Ministarstvu, koje dostavlja rukopis zavodu ukoliko ga odobri. Ovo nije nikakva novotarija. Sve što može da doprinese učenicima i roditeljima je svakako dobrodošlo – rekao je Ružić.

On je potvrdio i da vjeruje da će mala matura biti održana.

– Svakodnevno konsultujemo struku i ne vidimo nijedan razlog da se mala matura ne sprovede. Da li ćemo nijanisirati tu malu maturu to ćemo još vidjeti – rekao je ministar.