Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Drugo veče Demofesta: U ritmu trećeg svijeta

Kultura
Autor:

Foto Demofest

Darko Rundek i njegov prateći bend “Ekipa” fantastičnim nastupom zatvorili su drugo veče Demofesta koje je proteklo u znaku ritmova “Trećeg svijeta”.

Ono što je protekle večeri počeo talentovani Marko Luis sa svojim bendom kroz vrlo orginalan muzički miks trubača, fanka, regea, latino ritmova, elektronike i vruhunskog pjevanja, koje se na bini pretvorilo u pravu svetkovinu rasplesanog zvuka, uz sjajne reakcije publike, negdje oko 2 časa iza ponoći nastavio je veteran Rundek.

Bijele kose, u mornarskom izdanju, okružen vrsnom ekipom muzičara on se na spektakularan način prošetao kroz repertoar sastavljen od pjesama sa albuma “Apokalipso”, novih singlova poput pjesme “Tamni jorgovan,” ili klasika iz doba “Haustora” poput “Sejmena,” “Ena”,  ” Crni dusi”  izvedenih u prilično izmjenjenim aranžmanima, ali ništa manje efektnim u krajnjem zbiru. Kombinujući elemente teatra, raskošan živi zvuk “Ekipe” i sjajnu binsku scenografiju on je najvjerniju publiku na Kastelu proveo kroz svojevrsnu avanturu i istraživanje sopstvenog opusa bez robovanja nostalgiji.

Foto: Demofest

Oba revijalna izvođača dobila su više nego efektan uvod kroz sjajan nastup prošlogodišnji vicešampiona “Tayger Lamb” koji su svojim garage-surf-pank zvukom oko 11 časova napravili odličnu atmosferu i pravu uvertiru za ono što su Luis i Rundek sinoć prikazali na bini Demofesta.

Večeras slijedi finalno veče takmičarskog programa na kome će nastupti 13 bendova koji su po mišljenju žirija zaslužili mjesto u finalu i priliku da se bore za glavne nagrade.

Najbolji demo bend biće nagrađen profesionalnim snimanjem i produkcijom albuma u iznosu od 3.500 evra, vicešampion će osvojiti opremu u vrijednosti 2.000 evra, dok će trećeplasirani sastav za binsku opremu dobiti 1.000 evra.

Foto: Demofest

I ove godine Demofest uručuje nagradu “Plavi bas”, koji će dobiti najbolji basista Demofesta. Takođe, predstavnici beogradskog SAE instituta će boraviti na festivalu i tom prilikom odabrati i nagraditi jedan demo bend. Odabranom bendu će SAE pokloniti određen broj sati za snimanje u muzičkom studiju instituta, a odabranu grupu će snimati studenti ove ustanove.

Prije toga u sklopu dnevnog programa održaće se promocija prvog albuma prošlogodišnjih pobjednika “Slonz”, koji će nastupiti večeras nakon takmičarskog programa, te muzička radionica Darka Rundeka koja je početi oko 17.30 časova.

Nakon toga slijedi revijalni dio programa na kome večeras nastupaju pank legende “Goblini” i čuveni Nele Karajlić sa svojim repertorom sastavljenim od najboljih momenata karijere od “Zabranjenog pušenja” do “No Smocking Orchestra”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO