Svijet

Državljanina BiH PROTJERUJU IZ HRVATSKE jer na društvenim mrežama slavi Tita, Kastra i Če Gevaru

Državljanin Bosne i Hercegovine koji živi u Rijeci je pred protjerivanjem iz Hrvatske zato što je na Fejsbuku javno slavio Josipa Broza Tita, Fidela Kastra i Če Gevaru.

Državljanina BiH PROTJERUJU IZ HRVATSKE jer na društvenim mrežama slavi Tita, Kastra i Če Gevaru
Foto: Digitaltrends

Kako je navedeno u mišljenju Sigurnosno-obavještajne agencije, kojim se ovom državljaninu BiH odbija produženje privremenog boravka u Hrvatskoj, on predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost i javni poredak, jer u svojim javnim istupima “odobrava nasilne i vaninstitucionalne oblike otpora i promjene političkog društvenog uređenja u Republici Hrvatskoj, te veliča određene historijske ličnosti koje su u pravomoćnim sudskim postupcima osuđene na dugotrajne zatvorske kazne zbog počinjenja krivičnih djela međunarodnog terorizma s krajnje lijevih ideoloških polazišta”.

S obzirom na opisano, stojimo pri presudi da stavovi predmetnog objavljeni u javnom prostoru, tj. na društvenim mrežama, mogu uzrokovati nasilne reakcije ili narušavanje javnog reda i mira – navodi se u mišljenju ove agencije.

Državljanin BiH već godinama živi u Hrvatskoj. Bio je oženjen pokojnom hrvatskom državljankom sa statusom braniteljice, a i sam je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, a danas je u vanbračnoj zajednici s drugom hrvatskom državljankom. Živi u Rijeci, ali Republika Hrvatska je na temelju mišljenja Sigurnosno-obavještajne agencije odlučila da on više ne smije biti u Hrvatskoj.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Riječanin je rekao da su mu Tito, Mao Ce Tung, Če Gevara i Kastro simpatični, i zbog toga je o njima pisao na Fejsbuku.

– I zbog toga više ne smijem biti u Hrvatskoj. Ja sam pacifista koji se zalaže za socijalnu pravdu. Kad god sam na Fejsbuku pisao o njima, jasno sam davao do znanja da odobravam njihove ideje o socijalnoj pravdi, ali ne i metode kojima su se služili – rekao je, razočaran zbog odluke da mora napuštati Hrvatsku, iako je tu zaposlen i ima porodicu.

Njegova tvrdnja da je pacifista nije bila dovoljna Ministarstvu unutrašnjih poslova i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji da mu nakon više od decenije odobre produženje boravka u Hrvatskoj.

Dodao je za Index da vjeruje da državljani Hrvatske žive u fašizmu.

– Ne žele me valjda protjerati zato što mislim da su na vlasti sve “stare komunjare koji su izuli čizme i obuli salon-cipele” ili zbog mog čvrstog uvjerenja da živimo u fašizmu, i da svako ko nije desničar i nacionalista, odmah je crveni bandit. Ili me možda žele protjerati jer smatram, kao i grupa Bader Majnhof da nam “kapitalizam nikada neće dopustiti da uživamo u privilegijama bogatih” – rekao je.

Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova i Sigurnosno-obavještajne agencije je da on Hrvatsku mora napustiti u roku od mjesec dana.

(Index)