Gradovi

DUBIČANI U AKCIJI Reljić: Dobrovoljni davaoci krvi zaslužuju privilegije u društvu

U drugoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Kozarskoj Dubici prikupljeno je 45 litara dragocjene tečnosti, potvrdio je sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta Goran Gajić.

DUBIČANI U AKCIJI Reljić: Dobrovoljni davaoci krvi zaslužuju privilegije u društvu
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Kozarska Dubica je dobro poznata po veoma aktivnim davaocima krvi koji sakupe zavidne količine dragocjene tačnosti na organizovanim akcijama u saradnji sa transfuziološkim službama iz Prijedora i Gradiške, rekao je Gajić.

On je naveo da je odziv davalaca dobar, a da se u prosjeku na akcije odazove oko 120 do 130 davalaca krvi.

Gajić je pozvao mlade ljude koji su zdravi da im se pridruže, daju krv i pomognu onima kojima je potrebna.

Pohvale za rad Crvenog krsta u Kozarskoj Dubici, naročito kada je dobrovoljno davalaštvo u pitanju, uputio i načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

– Imamo najbolje organizovanu organizaciju Crvenog krsta u BiH. Perfektno rade svoj posao što je za svaku pohvalu – rekao je Reljić novinarima.

On je dodao da Kozarska Dubica ima i dobre davaoce krvi.

– Veliku zahvalnost zaslužuju ovi ljudi koji daruju krv onima kojima je ugrožen život. Na ovaj način pokazuju svoju humanost, te zaslužuju privilegije u društvu, a zalihe krvi uvijek su potrebne jer se krv troši svakodnevno, tokom operativnih zahvata i drugih povreda – naglasio je Reljić.

Doktor Tatjana Milešević Babić, specijalista transfuziologije u Bolnici Gradiška, izjavila je da je zdravo davati krv i da to mogu učiniti sve zdrave osobe od 18 do 65 godina.

Do kraja ove godine opštinska organizacija Crvenog krsta u Kozarskoj Dubici organizovaće još jednu dobrovoljnu akciju davanja krvi.

Obje ovogodišnje akcija održane su u sportskoj dvorani, kako bi se mogle ispoštovati sve preventivne mjere koje su na snazi od pojave epidemije novog virusa korona.