Svijet

DUGOTRAJNE POSLJEDICE KOD DJECE Duže trajanje kovida sve izraženije kod mladih

Naučnici su prethodno mislili da djeca i tinejdžeri imaju blaže simptome kovida 19 koje lakše podnose i brži oporavak, ali sada se suočavaju sa dugim kovidom, odnosno dužim trajanjem oboljenja.

DUGOTRAJNE POSLJEDICE KOD DJECE Duže trajanje kovida sve izraženije kod mladih
FOTO: YOAN VALAT/EPA

Sada sve veći broj djece i tinendžera imaju dugotrajnije posljedice, ponekad i nekoliko mjeseci nakon pojave prvih simptoma.

Podaci o djeci se još obrađuju i razlikuju od slučaja do slučaja, ali ljekari su otkrili da je dugi kovid kod mladih mnogo komplikovaniji, kao i kod odraslih.

Pročitajte još

– Sada možemo sa sigurnošću reći da djeca imaju dugi kovid, ali problem je što to nije samo jedna definicija – rekla je doktor Ilejn Maksvel sa britanskog Instituta za nacionalno istraživanje dnevniku “Gardijan”.

Djeca prijavljuju niz simptoma, čak i kada su blagi, poput glavobolje, bola u mišićima, zamora, nepravilnog rada srca, zatim probleme sa varenjem, mučninu, vrtoglavicu, napade, gubitak pamćenja, halucinacije i druge simptome, kao što su gubitak čula ukusa i mirisa, pa čak i utrnulosti zbog koje ne mogu da hodaju.

Prihvati notifikacije