Politika

Ðurić o odnosima Srbije i SAD “Temelj našeg budućeg napretka, razvoja i stabilnosti”

Srbija želi da njeni odnosi sa SAD budu temelj budućeg napretka, razvoja i stabilnosti, rekao je danas ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić na virtuelnom obilježavanju Dana državnosti Srbije, u organizaciji ambasade.

Ðurić o odnosima Srbije i SAD “Temelj našeg budućeg napretka, razvoja i stabilnosti”
FOTO: D. DANILOVIĆ/RAS SRBIJA

Ðurić je podsjetio da se ovaj dan obilježava u znak sjećanja na 15. februar 1835. kada je Srbija usvojila prvi moderan, liberalan ustav, ali je podsjetio i na početak Prvog srpskog ustanka, koji je, kako je rekao, bio srpska revolucija.

Istakao je da je Srbija bila među prvim zemljama koje su odbacile feudalizam, a da je danas, 217 godina kasnije moderna i demokratska zemlja, koja teži da bude lider u ekonomskom razvoju, demokratskim reformama i povezivanju u regionu i dijelu svijeta u kojem se nalazi.

– Teško radimo na tome da postanemo model demokratije, slobode i saradnje u regionu i svesni smo da to ne možemo da postignemo bez snažnog partnerstva sa narodom i institucijama ove sjajne zemlje – poručio je Ðurić.

Podsjetio je i da se ove godine obilježava 140. godišnjca uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

Pročitajte još

– Mi sada imamo odgovornost da ispunimo očekivanja i snove predaka, da čuvamo odnose koji su bili tako dragoceni za razvoj i napredak našeg regiona, ali i postizanje zajedničkih ciljeva Srbije i SAD – rekao je Ðurić.

Ukazao je na to da su Srbi i Amerikanci bili saveznici i partneri u oba svketska rata.

Prema njegovim riječima, ne treba zaboraviti da je Srbija u Prvom svjetskom ratu, boreći se za slobodu, izgubila jednu trećinu stanovništva, a da su se u Drugom svjetskom ratu, suprotstavljajući se nacizmu, Srbija i SAD zajedno borili svim snagama.

Istakao je da u svom mandatu želi da ispriča priču o prijateljstvu i uspkehu, uputivši na kraju pozdrav: “Živela Srbija, živela Amerika!”

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Metju Palmer takođe je podsjetio da se ove godine obilježava 140 godina od potpisivanja konzularnog sporazuma između Srbije i SAD, kojim su odnosi dve zemlje, kako je rekao, ušli u novu eru koja traje do danas.

– Kroz istoriju smo bili partneri i saveznici u radosnim i tragičnim vremenima, i borili se zajedno u dva epska rata koja su preoblikovala Evropu, potresla svijet i stvorila geopolitički pejzaž u kojem sada živimo – naveo je Palmer.

Prihvati notifikacije