Politika

Ðurić: Odnosi sa SAD su temelj budućeg napretka, razvoja i stabilnosti Srbije

Srbija želi da njeni odnosi sa SAD budu temelj budućeg napretka, razvoja i stabilnosti, rekao je danas ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić na virtuelnom obeležavanju Dana državosti Srbije, u organizaciji ambasade.

Ðurić: Odnosi sa SAD su temelj budućeg napretka, razvoja i stabilnosti Srbije
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Ðurić je podsjetio da se ovaj dan obilježava u znak sjećanja na 15. februar 1835. kada je Srbija usvojila prvi moderan, liberalan ustav, ali je podsjetio i na početak Prvog srpskog ustanka, koji je, kako je rekao, bio srpska revolucija.

Istakao je da je Srbija bila među prvim zemljama koje su odbacile feudalizam, a da je danas, 217 godina kasnije moderna i i demokratska zemlja, koja teži da bude lider u ekonomskom razvoju, demokratskim reformama i povezivanju u regionu i dijelu svijeta u kojem se nalazi.

– Teško radimo na tome da postanemo model demokratije, slobode i saradnje u regionu i svjesni smo da to ne možemo da postignemo bez snažnog partnerstva sa narodom i institucijama ove sjajne zemlje – poručio je Ðurić.

Podsjetio je i da se ove godine obilježava 140. godišnjca uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

– Mi sada imamo odgovornost da ispunimo očekivanja i snove predaka, da čuvamo odnose koji su bili tako dragocijeni za razvoj i napredak našeg regiona, ali i postizanje zajedničkih ciljeva Srbije i SAD – rekao je Ðurić.

Ukazao je na to da su Srbi i Amerikanci bili saveznici i partneri u oba svjetska rata.

Prema njegovim riječima, ne treba zaboraviti da je Srbija u Prvom svjetskom ratu, boreći se za slobodu, izgubila jednu trećinu stanovništva, a da su se u Drugom svjetskom ratu, suprotstavljajući se nacizmu, Srbija i SAD zajedno borili svim snagama.

Istakao je da u svom mandatu želi da ispriča priču o prijateljstvu i uspjehu, uputivši na kraju pozdrav: “Živjela Srbija, živela Amerika!”

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Metju Palmer takođe je podsjetio da se ove godine obilježava 140 godina od potpisivanja konzularnog sporazuma između Srbije i SAD, kojim su odnosi dvije zemlje, kako je rekao, ušli u novu eru koja traje do danas.

– Kroz istoriju smo bili partneri i saveznici u radosnim i tragičnim vremenima, i borili se zajedno u dva epska rata koja su preoblikovala Evropu, potresla svijet i stvorila geopolitički pejzaž u kojem sada živimo – naveo je Palmer.

Podsjetio da je da je u julu 1918. tadašnji američki predsjednik Vudro Vilson naredio da se srpska zastava podigne uz američku na Bijeloj kući kao gest prijateljstva i solidarnosti, kao i na niz primera pružanja pomoći SAD Srbiji.

Istakao je i da SAD ne mogu da se dovoljno oduže srpskim porodicama koje su pružile dom za 500 američkih pilota u Drugom svjetskom ratu u operaciji ””Halijard””.

Rekao je i da Amerikanci i Srbi utiču na živote jedni drugih kroz umjetnost, književnost, nauku i sport, ističući nevjerovatna otkrića Nikole Tesle, Mihajla Pupina, kao i na doprinos Dejvida Vujića, član tima koji je radio na projektu Apolo 7 koji je poslao čovjeka na Mesec.

– Siguran sam da ćemo iz teškog vremena pandemije, koja je pogodila svijet na način na koji niko nije mogao da zamisli, izaći bliži i posvećjeniji nego ikada. Najbolji dani naših bilateralnih odnosa tek dolaze – poručio je Palmer, čestitajući praznik na srpskom jeziku.

Predstavnik Misurija u Predastavničkom domu američkog kongresa i koprerdsednik srpskog kongresnog kokusa Emanuel Kliver je istakao da “ne slavimo samo Dan državnosti Srbije, već i odnose dvije zemlje koji traju više od vijeka”.

– Zadovoljstvo mi je što predstavljam veliku srpsku zajednicu u gradiću Šugar Krik i nastavljam da budem kopredsednik srpskog kokusa – rekao je Kliver i najavio da će uskoro posjetiti Srbiju.

Ambasada je prikazala i dokumentarni film posvećen Danu državnosti Srbije.

Prihvati notifikacije