Politika

ÐURIĆ PORUČUJE Albanski separatisti ozvaničili aparthejd na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je danas da moderna Evropa decenijama nije bila svjedok rasističke i šovinističke političke prakse kakva se danas sprovodi na samoproglašenom Kosovu, jer je Srbima brutalno oduzeto pravo glasa, čime su, kako kaže, albanski separatisti ozvaničili aparthejd u južnoj pokrajini.

ÐURIĆ PORUČUJE Albanski separatisti ozvaničili aparthejd na KiM
Foto: Tanjug/AP

Interno raseljenim Srbima ne samo da je onemogućeno da žive na svojim vjekovnim ognjištima, već im je uskraćeno pravo da na bilo koji način izraze svoju političku volju – ukazao je Ðurić u saopštenju.

On ističe da su srpski glasovi iz centralne Srbije, bez ikakvog smislenog objašnjenja, poništeni u ovoj šovinističkoj farsi, čime je protjerivanje srpskog naroda sa Kosova i Metohije i zvanično politički tretirano kao neopozivo.

– Srpski glasovi su najpre bili kužni, a danas je odlučeno da naprosto ne postoje, i tako su protjerani Srbi izbrisani kao ljudska bića iz političke stvarnosti – navodi Ðurić.

On poručuje da će ovaj anticivilizacijski postupak Prištine ostati zabilježen u evropskoj političkoj istoriji kao jedan od njenih najsramnijih trenutaka, i krajnje je vrijeme da zapadne “lučonoše demokratije” preduzmu nešto kako bi ovo varvarstvo bilo obuzdano.

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) naložio je ranije danas Centralnoj izbornoj komisiji da ponovo prebroji 1.472 biračka mesta i da iz konačnih rezultata kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora izbaci glasove koji su stigli iz Srbije.

Glasovi iz Srbije izbačeni su na zahtjev koalicije NISMA – Alijansa Novo Kosovo. Nezadovoljne strane imaju pravo da se žale Vrhovnom sudu u roku od 24 časa, koji potom ima 72 sata da donese odluku o žalbama, prenio je Kosovo onlajn.