Sport

DUŠAN TADIĆ, KAPITEN AJAKSA JASAN: Ako nisi lider, džaba ti sve!

Znate onu poslovicu “radi na sebi, tu uvijek ima posla”. E, pa kao poručena je za Dušana Tadića. Kapiten Ajaksa kao da je doslovce shvatio taj postulat, pa iznova diže ljestvicu. Nije ni čudo što jedan od rijetkih fudbalera (to pogotovo važi za naše), koji ostaje i poslije treninga da radi, a prvi dođe i posljednji ode. Neko to odozgo sve gleda.

DUŠAN TADIĆ, KAPITEN AJAKSA JASAN: Ako nisi lider, džaba ti sve!
FOTO: OLAF KRAAK/EPA

Taman kad smo pomislili da bolje od onoga što je prikazao u sezoni iza nas ne može bolje, sudeći po početku, velemajstor nas je demonatovao. Opet Dušan razbija, od prvog zvižduka sezone 2019/20, i to u svim takmičenjima. Šta reći poslije činjenice da je srpski as na 15 ovosezonskih utakmica u dresu “kopljanika” postigao osam golova i upisao deset asistencija? Jedino da se čovek zapita šta ovaj Dušan jede. U stvari, iza svega, uz neosporan talenat, stoji krvavi rad i odricanje.

Novu lampicu na evropskim terenima Tadić je upalio u drugom kolu Lige šampiona, u kojem je Ajaks slavio u Valensiji sa 3:0, uz asistencije Tadića kod prvog i trećeg gola, kao i ključnog pasa za drugi. Kada se sve sabere, Dušan Tadić je je trenutno najkreativniji fudbaler Evrope!

A, Duću kao da to ne dotiče previše. Kada su ga novinari Blica pozvali i sve mu izdeklamovali, uz opasku da će mu uputiti Blic pitanja, a on njima blic odgovore, njegova prva rekacija je bila:

Pa, dobro, sve to ide u rok službe.

Skromnost je vrlina, a on je svakako posjeduje.

Foto: Rodrigo Jimenez/EPA

Pa ipak, onda su se uozbiljili i priupitali kako sve to uspjeva.

– Jednostavno igram na takvoj poziciji, na kojoj fudbaler mora da pravi razliku i gde mora nešto konkretno da uradi. Iz toga proizilaze učinci. Svaka utakmica je novo dokazivanje i ne može da se živi od stare slave – kaže Tadić za Blic.

Kapitenska traka Ajaksa je zakatančena na vašoj ruci, koliko vam je to važno, budući da je to nevjerovatna čast?

– Traka Ajaksa je velika čast, zbog veličine kluba, istorije i činjenice ko ju je sve nosio. Ali, ako nemaš urođene liderske sposobnosti – džaba ti sve.

Šta možemo da očekujemo od Dušana Tadića ove sezone, ponovo ples i piruete u Ligi šampiona, sječu favorita…?

– Ekipi bi trebalo sve da se podredi. Ne želim da razmišljam samo o mom učinku. Najbitnije je da ekipa igra dobro i da idemo korak po korak ka ciljevima, pa će onda svako od nas i pokazati neki kvalitet . Kao i uvek, mi u Ajaksu ćemo ostati dosledni našem fudbalu i našoj filozofiji.

Ne zaboravimo iskušenja i s reprezentacijom Srbije. Kako gledate na šanse za plasman na Evropsko prvenstvo?

Foto: Tanjug/AP

– Mislim da nemamo šanse preko kvalifikacione grupe, ali zato imamo priliku da u plej-ofu Lige nacija pokažemo šta znamo. Neće biti lako, međutim, moramo da se pripremimo što je bolje moguće za mart. Ono što je najvažnije, trebalo bi da pokažemo zajedništvo i kvalitet, individualni i timski – zaključio je Tadić.