Kolumne

Dva lica

Da je Bosna i Hercegovina država paradoksa svi već znamo i osjećamo. Kad na to bar malo zaboravimo onda na scenu stupaju lideri da nas na to podsjete.

Dva lica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nedavni odlazak Milorada Dodika u Zagreb i razgovori sa Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem za Bakira Izetbegovića bili su ništa više do ’’loša poruka’’. Nije lider SDA ni čekao da vidi o čemu se razgovaralo već je odmah krenuo u akciju i omalovažavanje. Pljuštala su saopštenja i izjave. Tu je imao pomoć svog poslušnika Šefika Džaferovića i, naravno, Željka Komšića.

Desetak dana kasnije isti taj Izetbegović je nakon poziva  brzinom svjetlosti odjurio u glavni grad Hrvatske kako bi sjeo na kanabe pored Plenkovića, i to na isto ono mjesto gdje je prije njega sjedio Dodik.

Razlika je jedino u tome što je Izetbegović imao pratnju ministarke spoljnih poslova Bisere Turković, ali i njenog kolege iz Hrvatske Gordana Grlića, pa se pitam kakvu je sad poruku poslao Izetbegović odlaskom u Banske dvore. Da li je i njegov boravak u Zagrebu bio loša poruka za ljude u BiH?

Nije problem što lideri odlaze i razgovaraju u komšiluk već je problem to što koriste svaku priliku da truju građane BiH. Serviranjem raznih saopštenja oni u narodu kupe jeftine političke poene. Nama u regionu, posebno u Srpskoj i Federaciji BiH nedostaje iskrenog dijaloga i kompromisa u određenim stavovima. Ja ne vidim kompromis, posebno kod Izetbegovića i njegovih ljudi. Njih u cijeloj ovoj priči karakteriše dvoličnost. Zagreb i Banski dvori su nam pokazali opet dva lica kod pojedinaca.

Ako želimo da jednog dana budemo dio EU, onda u nju ne smijemo da šaljemo lidera koji brani korupciju u svojoj stranci. One koji šalju poruku da funkcioneri koje je izabrao narod ne moraju da odgovaraju pred zakonom. Afera “Sarajlić” najbolje oslikava surovu realnost političke scene u BiH, ali i pokazuje da je rok trajanja pojedinaca odavno istekao.

Slušajući u posljednje vrijeme izjave o “malom Šengenu”, zatim o izbornom zakonu, pitam se koji su to stvarni stavovi Izetbegovića mlađeg!?