Svijet

Dva zemljotresa u Japanu: Prvi 4,8 stepeni po Rihteru, drugi JOŠ JAČI

Zemljotres jačine 4,8 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros područje u blizini japanske planine Fudži, a potom je uslijedilo još jedno jače podrhtavanje tla u oblasti nedaleko od zapadnog japanskog grada Osake.

Dva zemljotresa u Japanu: Prvi 4,8 stepeni po Rihteru, drugi JOŠ JAČI
FOTO: CLAUDIO PERI/EPA

Nema, međutim, izveštaja o povrijeđenima ili ozbiljnijoj šteti na infrastrukturi, prenosi agencija Rojters.

Prvi zemljotres dogodio se oko 06:37 sati u gradu Ocuki u istočnom dijelu prefekture Jamanaši, koji je bio slabiji od 5 stepeni prema japanskoj seizmičkoj skali.

Pročitajte još

Zeljotres se takođe osetio u oblasti u blizini Tokija, uključujući Sagamiharu i Acugi, saopštila ja Japanska meteorološka agencija.

Agencija je navela da nema prijetnje od cunamija nakon dva zemljotresa, ali upozorava da bi se zemljotres sličnog intenziteta mogao pojaviti u roku od nedjelju dana.

Seizmolozi tvrde da ova dva potresa najvjerovatnije nisu povezana.

Epicentar zemljotresa u oblasti Pet jezera Fudžija bio je na dubini od oko 19 kilometara, navodi agencija.

Pojedini vozovi su išli smanjenom brzinom nakon zemljotresa jačine 4,8 stepeni po Rihteru, ali nije prijavljen veći poremećaj u saobraćaju.

Oko 600 domaćinstava u prefekturi Jamanaši suočilo se sa nestankom struje, saopštila je japanska elektroenergetska kompanija TEPCO Pauer Grid.

U odvojenom slučaju, zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali potresao je zapadnu prefekturu Vakajama u blizini Osake oko 9.28 sati, a njegov epicentar je bio na dubini od 18 kilometara.

Prihvati notifikacije