Društvo

DVIJE DECENIJE OD NATO AGRESIJE Državna ceremonija 24. marta u Nišu

U Nišu će 24. marta državnom ceremonijom, vojnom paradom i molebanom biti obilježeno 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

DVIJE DECENIJE OD NATO AGRESIJE Državna ceremonija 24. marta u Nišu
FOTO: RAS SRBIJA

Za učešće na ceremoniji planirano je angažovanje 4.000 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, nezvanično saznaje Tanjug u Ministarstvu odbrane.

Planirano je i angažovanje 30 vazduhoplova, 50 tenkova i 10 borbenih vozila pješadije, kao i novog naoružanja domaće proizvodnje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao da će to biti državna manifestacija, uz vojnu paradu i moleban koji će prirediti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Srbija ozbiljno jača svoju bezbjednost. To je temelj daljeg snaženja naše države – rekao je Vučić i pozvao Nišlije, jug i jugoistok Srbije da dođu da vide svoju vojsku.

Agresija NATO-a na Srbiju prva je vojna intervencija u istoriji izvršena na jednu zemlju bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a tokom 78 dana, koliko je trajalo, ubijeno je oko 2.500 ljudi.

Izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, pri čemu je korištena i municija sa osiromašenim uranijumom.

Oštećeni su infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, a materijalna šteta se procjenjuje na više od 30 milijardi dolara.

Bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine, a tri dana kasnije počelo je povlačenje Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije i razmještanje međunarodnih snaga, a potom i donošenje Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244.

SR Jugoslavija je Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnijela tužbu protiv osam članica NATO-a za prekomjernu upotrebu sile i genocid prilikom bombardovanja 1999. godine, ali je ona odbijena 2004. godine, uz obrazloženje da Sud “nije nadležan, jer SR Jugoslavija u trenutku podnošenja tužbe nije bila član UN”.