Gradovi

DVIJE LICITACIJE BEZ USPJEHA Novi Grad prodaje zemlju bivše stočne pijace

Opština Novi Grad od marta prošle godine pokušava da proda 6.000 kvadratnih metara državnog zemljišta na bivšoj stočnoj pijaci.

DVIJE LICITACIJE BEZ USPJEHA Novi Grad prodaje zemlju bivše stočne pijace
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Bezuspješno su održana dva javna nadmetanja za kupovinu ove zemlje. Iz opštine Novi Grad tvrde da je najpovoljniji ponuđač iz prvog nadmetanja odustao od kupovine, dok je drugi oglas o prodaji poništen prije mjesec dana jer nije ispoštovano načelo javnosti.

Naime, prvi oglas o prodaji državnog zemljišta objavljen je na oglasnoj tabli zvanične internet stranice opštine Novi Grad u martu prošle godine, a nakon toga održana je i licitacija.

– Svi učesnici javnog nadmetanja, osim najpovoljnijeg ponuđača, su se u zapisniku o vođenju postupka licitacije izjasnili da odustaju od ponuda. Najpovoljniji ponuđač je, nakon dobijanja mišljenja od strane Pravobranilaštva RS, Sjedište zamjenika pravobranioca Prijedor, da je postupak proveden u skladu sa propisanom procedurom, izjavom potvrdio da odustaje od kupovine predmetnog zemljišta – navedeno je u odgovoru ove opštine koji je potpisao načelnik Miroslav Drljača.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Potom je u junu opština ponovo na svojoj internet stranici oglasila drugo javno nadmetanje za kupovinu državne zemlje.

Iz opštine Novi Grad tvrde da je osim preduzeća „Gačić Interkop“ koje je imalo najbolju ponudu, u postupku licitacije učestvovalo još pet fizičkih i pravnih lica. Međutim, preduzeće „Gačić“ je  već godinu dana do tada plaćalo zakupninu za prostor na stočnoj pijaci koji je bio predmet prodaje.

Početna cijena na licitaciji je bila šest maraka po metru kvadratnom, ali Gačić je imao najpovoljniju ponudu od 273 KM po metru. To znači da bi Gačič za državnu zemlju u opštinsku kasu uplatio 1.638.000 KM. Nakon što je notar sastavio kupoprodajni ugovor, Pravobranilaštvo RS ovaj put nije dalo saglasnost za prodaju zemljišta uz obrazloženje da nije ispoštovano načelo javnosti.

Inače, ugovor o zakupu zemljišta na stočnoj pijaci Gačić je sa opštinom potpisao u julu 2019. i od tada mjesečno za zakup plaća 1.684 KM sa PDV. Na godišnjem nivou to je 20.217 KM u opštinskoj kasi.

FOTO: VIDEO PREZENT/YOUTUBE /SCREENSHOT
FOTO: VIDEO PREZENT/YOUTUBE /SCREENSHOT

Vlasnik firme Dražen Gačić kaže da su učestvovali i na prvom javnom nadmetanju u martu.

– Naravno da bi nam značilo da kupimo zemljište, prvenstveno jer je cijena zakupa poprilično visoka. Kupovinom zemljišta dobili bismo mogućnost da izvršimo i potrebna ulaganja, kako bismo unaprijedili poslovanje preduzeća – rekao je Gačić.

Ovo preduzeće ima mehanizaciju za infrastrukturne radove, održavanje puteva, te obavlja poslove i na kamenolomu Matavazi.

Iz opštine Novi Grad poručuju da nisu odustali od prodaje 6.000 kvadratnih metara zemljišta, od ukupno 8.211 kvadratnih metara na području bivše stočne pijace.

– Novi Grad planira prodaju zemljišta na stočnoj pijaci, ali tačan datum objave oglasa za prodaju još nije određen – poručuju iz lokalne uprave.

NAČELO JAVNOSTI

Iz Pravobranilaštva Republike Srpske kažu da opština Novi Grad nije dobila pozitivno mišljenje na nacrt ugovora o kupoprodaji zemljišta na bivšoj stočnoj pijaci jer nije ispoštovana procedura prije donošenje odluke o izboru najboljeg ponuđača licitacije. – Načelo javnosti je povrijeđeno na način što oglas nije objavljen u sredstvima javnog informisanja i oglasnoj tabli opštine, kako je to propisano podzakonskim aktima i tako je onemogućeno prijavljivanje svih zainteresovanih lica za učešće na javnoj licitaciji – poručilii su iz Pravobranilaštva RS.