Kolumne

Dvije logike i mnogo problema

Apel premijera Radovana Viškovića, poslije sastanka sa predstavnicima ključnih udruženja ugostitelja i prevoznika, koji su u poslovnom kolapsu zbog pandemije virusa korona, da konkurišu za tromjesečnu podršku Vlade, nije bitno promijenio stavove pregovarača.

Dvije logike i mnogo problema
FOTO: SRPSKAINFO

Višković je naglasio da će za nekoliko dana biti kreiran javni poziv i da će ovaj korak, koji će rezultirati novim mjerama, u mnogome poboljšati uslove poslovanja u navedenim djelatnostima.

Članovi Unije udruženja poslodavaca RS iz oblasti prevoza putnika i Udruženje „Horeka“ i dalje su nepovjerljivi prema premijerovim obećanjima.

Tvrde da su prvobitno uvažili apel da ne otpuštaju radnike, bez pogovora provodili mjere i preporuke, ali su gubici rasli.

Sada je to za mnoge, naročito ugostitelje, ali i turističke poslenike, nepodonošljivo.

Oni su izgubili strpljenje, ali i povjerenje u lokalne i republičke institucije. Zato ih je sve teže uvjeriti da će dogovori i zaključci sa sastanka sa premijerom, kao i više sastanaka prije toga, donijeti bitniju promjenu u praksi.

Tokom tri mjeseca, u ugostiteljstvu je, prema podacima „Horeke“, otpušteno približno 2.000 radnika. Taj trend, sada će, ukoliko ne bude efiaksne reakcije vlasti na jasno definisane zahtjeve, preći u galop i neće biti moguće zaustaviti poslovno urušavanje bitne oblasti privređivanja.

Zahtjevi se primarno odnose na olakšice u sferi poreza i doprinosa, cijene struje, obeštećenja noćnih klubova i svadbenih salona… Ipak, najglasnije se ističe zahtjev za produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata sa sadašnja 23 na 24 sata, u ljetnjem periodu.

Po tom pitanju sukobljavaju se dvije logike, jedna iz ugla vlasti i štabova za suzbijanje korone, a druga ugostitelja.

Činjenica je da imamo sve više zaraženih i oboljelih i da to nalaže mjere zaštite i opreza. Takođe je činjenica da gradovi u Republici Srpskoj, naročito veći, odavno nisu bili puniji, sa više mladih koji se ne pridržavaju elementarnih mjera zaštite od opasnog virusa i da to kulminira poslije 23 sata, kada svjetla pogase restorani i kafići.

U to vrijeme, nastaje opšta gužva i na ovoj činjenici ugostitelji nalaze opravdanje za produženjem radnog vremena.

To bi, kažu, povećalo zaradu za 30 odsto, a u još većem procentu umanjilo opasnost širenja zaraze.

Koja logika će prevladati, vlasti ili ugostitelja, saznaćemo uskoro. Ukoliko mjere Vlade RS ne budu efikasne i u skladu sa zahtjevima, protesti, otkazi i zatvaranje preduzeća postaće neminovnost.