Politika

DVIJE SEDMICE DO SASTANKA Ko iz Prištine ide u Bijelu kuću?

Do sastanka Beograda i Prištine u Bijeloj kući ostalo je oko dvije sedmice, ali prištinska strana zvanično još nije odlučila ko će biti dio delegacije u Vašingtonu.

DVIJE SEDMICE DO SASTANKA Ko iz Prištine ide u Bijelu kuću?
FOTO: LEO SKRINJARIC/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kako navodi Gazeta Ekspres, kancelarija prištinskog premijera nagovijestila je da će delegacija odražavati sastav koalicionih stranaka.

– Još nije odlučeno, ali jedan od ministara će sigurno ići sa premijerom. To bi mogao biti jedan od koalicionih partnera. Bilo koji savjetnik premijera. Ali, nisu još imenovani – rekao je medijski savjetnik prištinskog premijera Džavit Bećiri.

Međutim, Gazeta Ekspres saznaje da će Avdulah Hoti povesti sa sobom Skendera Hisenija, koji je u dogovoru sa Hašimom Tačijem imenovan za koordinatora za dijalog.

Takođe, očekuje se da će predstavnik lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u vladi samoproglašenog Kosova, ministar pravde Seljim Seljimi, biti dio delegacije.

FOTO: E. ČONKIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: E. ČONKIĆ/RAS SRBIJA

Sastanak u Vašingtonu može biti odložen dva dana, za 4. septembar, međutim, jedna stvar je potvrđena, njegovo održavanje, navodi Gazeta Ekspres.

Nakon što je Specijalno tužilaštvo javnosti objavilo optužnicu za ratne zločine protiv Tačija, on se u potpunosti povukao iz zastupanja prištinske strane u dijalogu.

Unutar ABK kažu da nisu razgovarali o tome koga šalju u Vašington, ali će Seljimi vjerovatno poći sa Hotijem.

On je učestvovao i na nekoliko sastanaka sa Hotijem u Briselu, kada je nastavljen dijalog sa Beogradom, a kojem je posredovala Evropska unija.

Seljimi je istakao da ga je Haradinaj odredio za predstavnika ABK u vladi, za dijalog sa Beogradom.

Međutim, po povratku iz Brisela, nakon što ga Hoti nije poveo na sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da se osjeća neinformisan.

Inače, u ponedjeljak će biti održan sastanak partnera vladajuće koalicije, DSK, ABK, Inicijative NISMA i manjina, a očekuje se da će razgovor biti o dijalogu sa Beogradom.

Prihvati notifikacije