Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DVOSTRUKO VIŠE OTPADA U ODNOSU NA DRUGE “Koka-Kola” je najveći zagađivač plastikom

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Sakupljanje plastičnog otpada, koje je na Svjetski dan čišćenja prikupilo više od 70.000 volontera širom svijeta, pokazuje da je “Koka-Kola” najveći svjetski zagađivač plastikom.

Uzorak pastičnog otpada koji je proizvela “Koka-Kola” dvostruko je veći od drugih kompanija – “Nestlea”, “Pepsija”, “Mondeleza”, “Unileversa”, “Marsa”.

Tako se drugu godinu zaredom “Koka-Kola” našla u vrhu zagađivača, tvrdi ekološki pokret “Oslobodimo se plastike”, prenosi Sajens alert.

Od ukupne količine plastike proizvedene od pedesetih godina prošlog vijeka samo devet odsto je reciklirano globalno, a ostatak je spaljen, odložen na otpad ili i sada zagađuje okruženje.

Portal prenosi da je potrošačima teško da pravilno sagledaju problematiku, posebno kada kompanije kao “Koka-Kola” troše milione na recikliranje.

Svi stručni izvještaji pokazuju da kompanije hitno trebaju da učine mnogo više za rješavanje problema zagađenja plastikom, koju su same stvorile, upozoravaju aktivisti za zaštitu okoline.

Oni upozoravaju da kontinuirano oslanjanje samo na plastičnu ambalažu za jednokratnu upotrebu znači ispuštanje još više plastike koja se baca u okolinu, te da recikliranje neće riješiti problem. /kraj/nt

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO