Politika

Džaferović traži UKIDANJE ZAKONA o tehničkim propisima Srpske

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske, s prijedlogom da se navedeni zakon ukine.

Džaferović traži UKIDANJE ZAKONA o tehničkim propisima Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da navedeni zahtjev ističe “neusklađenosti odredaba osporavanog zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na uspostavljanje jedinstvenog tržišta na cijeloj teritoriji, ljudska prava i osnovne slobode, međunarodne standarde i nediskriminaciju”.

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti se navodi, između ostalog, da je Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske u suprotnosti sa Zakonom o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usklađenosti na nivou BiH, te da se njime “uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture kvaliteta”.

U zahtjevu se navodi da je “djelotvorno sredstvo za osiguranje prava na slobodu kretanja roba i usluga, slobodnu tržišnu privredu u BiH, zabranu diskriminacije i uspostavljanje funkcionalnog ekonomskog poretka uklanjanje propisa koji to onemogućava”.

Prihvati notifikacije