Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DŽONSONOV MANIFEST Doživotni zatvor za ubice djece, više medicinskih radnika, okončanje Bregzita

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson zavjetovao se u nedjelju da će brzo sprovesti Bregzit i poraziti “nazadni socijalizam” laburiste Džeremija Korbina. Kako piše “Dejli mejl”, u poređenju sa potrošačkom groznicom kod laburista, manifest torijevaca je model fiskalnih ograničenja.

Umjesto obećanja velike potrošnje, Džonsonova suštinska poruka – o Bregzitu i finansiranju javnih službi – usmjerena je na osiguravanje pobjede na izborima.

Objavljujući manifest Konzervativne partije u Telfordu, Džonson se zavjetovao da će svoj sporazum o povlačenju Velike Britanije iz Evropske unije staviti u parlament prije Božića i isključio mogućnost produženja perioda tranzicije.

On je obećao da će troškove držati pod kontrolom, dok će istovremeno omogućiti porodicama smanjenje poreza i investirati 100 milijardi funti u infrastrukturu. Za Britance je najvažniji njegov plan o povećanju radne snage u zdravstvenim centrima, konkretno 50.000 medicinskih sestara više u bolnicama širom zemlje.

– Izbor nikad nije bio ozbiljniji – između nazadnog socijalizma i senzibilnog torijevskog konzervatizma – rekao je Džonson i ismejao Korbinovu odluku da zauzme neutralan stav na drugom referendumu.

– On je uvek bio neodlučan, ali sada nije tako siguran.

– Nakon decenije smanjenja sredstava zdravstvu, policiji i školama sve što Boris Džonson nudi je više istog tog – rekao je Korbin.

Stariji torijevci su priznali da su preduzeli “preventivno bezbjedni” pristup sa svojim manifestom, nakon katastrofalnog otkrivanja onog Tereze Mej 2017, koji ju je vjerovatno koštao većine u donjem domu parlamenta.

Otkrivanje torijevskog manifesta događa se u vreme kad nekoliko anketa govori da konkurentski laburistički nije prošao dobro kod glasača, što je konzervativcima dalo dvocifreno vođstvo. Prema jednoj anketi na putu su da imaju većinu od 48 odsto.

Nova i stara obećanja

U torijevskom manifestu se nalazi niz obećanja, od čega nešto novih, uključujući australijski sistem poena za imigrante nakon Bregzita. Mnoge od najvećih obaveza, poput milijardi funti za škole i bolnice već su uključene u plan troškova i nisu uključene u finansijski dio priložen uz manifest.

U manifestu se nije našlo smanjenje poreza, ali je Džonson istakao da to nije izgubio iz vida. Relativno umjerena priroda novih obećanja znači da će na svakih 28 funti koje su laburisti obećali za nove svakodnevne troškove, torijevci potrošiti svega jednu. Plan konzervativaca za dodatnih 100 milijardi funti kapitalnih troškova pali su u senku laburističkog prijedloga od 400 milijardi, koji ne pokrivaju trošak nacionalizovanja dijelova ekonomije, poput željeznice, energije i vode.

– Ako su manifesti laburista i liberalnih demokrata bili značajni zbog skale njihovih ambicija, to nije slučaj kod konzervativaca. Kad bi jedan budžet sadržao sve te prijedloge za porez i troškove, nazvali bi ga skromnim. Manjak značajne političke akcije je značajan – ocijenio je Pol Džonson, direktor nezavisnog Instituta za fiskalne studije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO