Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Džuel: MMF će predložiti novi program, ali BiH treba vlast U SKLADU SA IZBORNIM REZULTATIMA

Politika
Autor:

Foto: Jim Lo Scalzo/EPA

Međunarodni monetarni fond (MMF) neće nastavljati trenutni produženi aranžman sa BiH, već će predložiti da se ide na zaključivanje novog programa jer su se u međuvremenu znatno promijenile okolnosti, izjavio je novi stalni predstavnik Misije MMF u BiH Endrju Džuel.

On je pojasnio da je činjenica da je trenutni program u zastoju od proljeća prošle godine, a ističe u septembru naredne godine, te da nema mnogo smisla sada se vratiti na to jer je krajnji rok kada on ističe relativno blizu.

– Ako bismo uspjeli da se usaglasimo o programu sa vlastima na svim nivoima, izvjesnija je opcija da bismo se u ovom trenutku odlučili na pregovaranje o novom programu – rekao je Džuel za Nezavisne novine.

On je dodao da bi u okviru novih pregovora bilo razgovarano o novom paketu reformi i da za to postoji više razloga.

Osim toga, dodao je Džuel, došlo je do promjena reformskih prioriteta, tako da bi u eventualnom novom programu i to bilo posebno razmotreno.

Na pitanje da li je za MMF prihvatljivo da se pregovara s trenutnim vlastima u tehničkom mandatu, Džuel kaže da je zvanična pozicija te organizacije da je potrebna nova vlast u skladu s izbornim rezultatima.

On je podsjetio da je prije tri godine situacija u BiH bila mnogo teža i da su vlasti imale potrebu da pozajme od MMF.

– Sada su u mnogo boljoj finansijskoj poziciji – naglasio je Džuel.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO