Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

EBOLA PONOVO U KONGU Umrlo 20 osoba, strahuje se od nove epidemije

Svijet
Autor:

Foto: Ahmed Jallanzo/EPA

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) počela je premještati osoblje i glavne potrepštine u područje Demokratske Republike Kongo u kojem je izbila ebola, objavio je u srijedu na Tviteru direktor WHO-a Tedros Adganom Gebrejesus nakon što je ministar zdravstva te zemlje objavio da je bolest pokosila 20 osoba.

– Ebola je stalna prijetnja u DR Kongu – kazao je Tedros i dodao da vjeruje da je ta zemlja sposobna odgovoriti na tu prijetnju.

– Borićemo se protiv ebole kao što smo se borili i prošli put – dodao je.

Pokrajina Sjeverni Kivu, poznata kao središte brojnih oružanih grupa, u subotu je saopštila o 26 slučajeva hemoragijske groznice od čega je 20 smrtnih, objavio je ministar zdravstva Oli Ilunga Kalenga, prenosi Avaz.

Od šest analiziranih uzoraka uzetih od hospitaliziranih pacijenata, u Nacionalnom institutu za biomedicinska istraživanja četiri su bila pozitivna na bolest virusa ebole, objavio je ministar.

DR Kongo je već imao devet epidemija ebole otkako je virus prvi put pogodio tu zemlju 1976. godine. Ta druga najveća zemlja Afrike s 2,3 miliona km raspolaže golemim zalihama minerala, no velika većina od njenih 80 miliona stanovnika živi s nekoliko dolara na dan.

DR Kongo proživljava političku krizu mjesecima do izbora predviđenih 23. decembra koji bi trebali završiti odlaskom predsjednika Žosepa Kabile s vlasti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO