Svijet

EFIKASNE PROTIV OMIKRONA Vakcine štite od težih oblika bolesti izazvanih novim sojem korone

Postojeće vakcine protiv zaraze virusom korona obezbijediće zaštitu od težih oblika kovida 19 prouzrokovanih novim sojem omikron.

EFIKASNE PROTIV OMIKRONA Vakcine štite od težih oblika bolesti izazvanih novim sojem korone
FOTO: ANATOLY MALTSEV/EPA

Izjavio je ovo Vladimir Guščin, šef laboratorije ruskog istraživačkog centra “Gamaleja” za mehanizme diverziteta populacije patogenih organizama.

– Možemo biti sigurni da će vakcine nastaviti da djeluju i štite od težih oblika zaraze, onako kako se dogodilo i svim ranijim sojevima virusa, i to je najvažnije – rekao je Guščin za vijesti televizije “Rusija-24”.

Na pitanje da li je potrebno prilagoditi sastav vakcina protiv kovida 19 usljed pojave soja omikron, Guščin je odgovorio da će biti moguće reći nešto konkretnije nakon dovoljnog proučavanja virusa.

Pročitajte još

– Odgovor na to pitanje će biti moguć tek nakon eksperimentalnog istraživanja. Pretpostavljam da će prvi rezultati biti dostupni naučnoj zajednici za tri ili četiri sedmice. Biće moguće osloniti se na njih. Za sada ne možemo reći u kojoj mjeri će to biti potrebno – objasnio je Guščin.

Prema njegovim riječima, ukoliko je istina da je virus prošao nekoliko mutacija, prvo pitanje koje se nameće jeste kako je to uticalo na efikasnost vakcina, jer određene mutacije mogu da smanje mogućnost neutralisanja virusa.

– To znamo iz iskustva suočavanja sa ranijim sojevima. Iako postoji određen pad efikasnosti u vezi sa pojedinim sojevima, ne nestaje sva zaštitna funkcija antitijela – dodao je Guščin.

Svjetska zdravstvena organizacija nazvala je prošle sedmice novi soj omikron. Radi se o soju koji ima veliki broj mutacija, od kojih su pojedine zabrinule SZO.

Prihvati notifikacije