Banjaluka

EKOLOŠKA REGATA Obale i korito Vrbasa očišćeni od smeća

U okviru ekološke regate i Inicijative “Čist Vrbas” prethodnih dana prikupljeno je više od 200 vreća smeća, kao i ogromna količina drvnog otpada, trulih stabala i nagomilanog šiblja na dijelu toka od Rekavica do Karanovca.

EKOLOŠKA REGATA Obale i korito Vrbasa očišćeni od smeća
Foto: RK Kanjon/RAS Srbija

Fokus akcije, u kojoj su učestvovali članovi rafting kluba, ljubitelji prirode i ekolozi bio je da se ukloni otpad koji se nagomilao nakon poplava i pucanja zaštitne mreže uzvodno od HE Bočac. Pucanje zaštitne mreže uzrokovalo je dodatno izlivanje desetina tona plutajućeg otpada koje se uputilo prema hidrocentrali Bočac a deo tog otpada je prošao i u kanjon nizvodno na deonicu na kojoj se održavaju svjetska takmičenja, kao i turistička regata.

Inicijativu “Čist Vrbas” su i ove godine podržali kompanija Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, Grad Banjaluka i UNDP.

Ekološki segment ovogodišnjih regata je važan i da bismo sačuvali naš Vrbas ali i da bismo nastavili da razvijamo turističke potencijale sliva rijeke. Ove godine nam je dodatna motivacija aplikacija RK Kanjon za domaćina Svetskog prvenstva u raftingu 2021. godine- rekao  je Aleksandar Pastir, predsjednik kluba Kanjon koji je organizator akcije.

Treća turistička regata u okviru ovogodišnjih aktivnosti Inicijative Čist Vrbas održaće se 17. avgusta, na dionici od Krupe na Vrbasu do Karanovca.

Sve aktivnosti realizovane su u okviru  Inicijative  „Čist Vrbas“, i u duhu su Povelje za Čist Vrbas potpisane 2013. godine.