Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KAMPANJA EKOLOŠKIH UDRUŽENJA Svi se bore da selo Pecka dobije SOLARNU ELEKTRANU

Biznis
Autor:

Foto: Shutterstock

Cilj projekta “Solarna Pecka” je da se solarna energija dovede u ovo selo nadomak Mrkonjić Grada, kroz model građanskog učešća i zajedničkog ulaganja.

Svako ko želi može, u skladu sa svojim mogućnostima, da podrži izgradnju solarne elektrane na krovu Centra za posetioce Pecka kroz pionirsku inicijativu koju su pokrenule nevladine organizacije Zelene staze (Greenways) i Centar za životnu sredinu (CZZS), uz podršku Zelene Energetske Zadruge iz Hrvatske.

Prvi korak inicijative, kako objašnjavaju aktivisti, fokusiran je na to da se omogući proizvodnja energije od sunca postavljanjem sistema solarnih panela i kolektora za proizvodnju topline i struje na krovu ovog Centra, čime bi zadovoljili vlastite potrebe, ali i istražili potencijale za dalji solarni razvoj u selu.

– Inače trošimo do 200 maraka na račune za struju mjesečno, što nije mnogo, ali s obzirom da imamo planove za proširenje Centra, izgradnju novih objekata, i ti troškovi u budućnosti će se značajno povećati. Kroz Pecku godišnje prođe oko 10.000 posjetilaca, dio zahvaljujući nama koji organizujemo razne događaje, ali ljudi dolaze i samostalno, na izvor rijeke Sane i ovde obilaze najveće penjalište u BiH- pojašnjava Boro Marić, voditelj u Vizitor centru Pecka.

Foto: CZŽS/ RAS Srbija

Da bi prikupili potrebna sredstva za ugradnju solarnog sistema, pokrenuli su onlajn krovdfanding kampanju koja traje mjesec dana. To je specifičan način finansiranja ideja prikupljanjem manjih iznosa novca od velikog broja ljudi, obično putem interneta.

Minimalan iznos za uplatu je sedam dolara, a potrebno im je ukupno 13.000 dolara. Sa tom sumom aktivisti će uspjeti da ugrade fotonaponske panele za proizvodnju struje, ali i solarni kolektor za zagrijavanje 500 litara vode za cijeli objekat.

U kampanji mogu učestvovati svi, od pojedinaca do institucija, sa manjim ili većim iznosima, svaki doprinos, ističu aktivisti, je dobrodošao. Veliko ohrabrenje im je što se svaki dan uključuje sve više zainteresovanih pojedinaca koji žele biti dio ove inicijative, a podršku su dobili i od opštine Mrkonjić Grad. Plan je da prvi korak bude realizovan već na ljeto, kada je i najbolji period za proizvodnju struje putem solarne energije, jer ima najviše sunca.

Primjenom solarne energije, dodaju, aktivnosti Centra postaće održivije i ekološki prihvatljivije, a poboljšaće se i energetska održivost i samostalnost samog sela. Takođe, Centar će postati jedan od prvih primera korištenja sunca za proizvodnju sopstvene energije u BiH, i to kroz direktno učešće građana.

– Sav novac koji institucije, organizacije i pojedinci uplate preko sajta crowdfunding kampanje biće dostupan na uvid svima, u svakom momentu. U pozitivnom ishodu ove kampanje direktno će uživati lokalna zajednica i svi posetioci Centra Pecka. Solarna energija je budućnost koja nas čeka, a malim primerom Pecke, želimo da podstaknemo i promovišemo ovaj vid održivih izvora energija i pokažemo da je energiju moguće dobiti i od sunca – kaže Marić, uz poruku da na ovaj način svi zajedno učestvujemo u borbi protiv klimatskih promjena i dajemo primjer upotrebe i proizvodnje čiste i obnovljive energije.

Nastavak ovog eko projekta, odnosno proširenje kapaciteta proizvodnje struje kroz dodatne fotonaponske panele, aktivisti planiraju na proljeće iduće godine.

Životni projekat

Centar za posjetioce Pecka otvoren je prije četiri godine i za to vrijeme postao je pravo utočište za ljubitelje prirode. Centar je početna i povratna tačka za izlete, penjanje, vožnju biciklima, planinarenje visokom Krajinom, a jedan od veoma bitnih aspekata djelovanja je organizovanje škola u prirodi za decu predškolskog i školskog uzrasta.

– I mještani su tokom proteklih godina stekli poverenje u rad Centra i uvidjeli društvenu korist aktivnosti i projekata koje sprovodimo. Pecka je prvobitno bila jedan od naših kratkoročnih projekata, ali totalno nam je promijenila život i sada bukvalno živimo Pecku- kaže Boro Marić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO