Gradovi

EKOLOZI IZ NOVOG GRADA PORUČUJU "Ozbiljna namjera Hrvatske za odlaganje opasnog otpada na Trgovskoj gori"

Predsjednik Udruženja "Grin tim" u Novom Gradu Mario Crnković smatra da je Hrvatska ozbiljna u namjeri da Trgovsku goru pretvori u deponiju opasnog otpada.

EKOLOZI IZ NOVOG GRADA PORUČUJU "Ozbiljna namjera Hrvatske za odlaganje opasnog otpada na Trgovskoj gori"
FOTO: NOVA TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

On naglašava da je Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško započeo postupak angažovanja osoba koje će pružati stručnu pomoć pri izradi studije koja se tiče preuzimanja niskog i srednje radioaktivnog otpada iz te elektrane.

Crnković je rekao Srni da je ovaj postupak naznačen u programu javnih nabavki Fonda i, kako je naglasio, nedvosmisleno dokazuje ozbiljnost namjera da se Trgovska gora pretvori u svojevrsnu deponiju opasnih otpada.

– Samo za angažman po pitanju ove stručne pomoći Fond namjerava izdvojiti iznos oko 50.000 KM za ovu uslugu. Sa druge strane, treba podsjetiti da u BiH još nije formiran ekspertski tim koji treba sagledati čitav slučaj, raditi na nadogradnji postojećeg stručnog mišljenja, te pripremiti se za proaktivno učešće u procjeni uticaja na životnu sredinu – ukazao je Crnković.

On je istakao da će svaki korak koji se realizuje u smjeru odlaganja radioaktivnog, medicinskog i drugih otpada na Trgovskoj gori predstavljati teret više za sve koji se zalažu za očuvanje ovog područja.

– Neophodna je jaka i konkretna diplomatska aktivnost uz obaveznu saradnju sa pravnim ekspertima, da se ne bismo doveli u situaciju da sudbina svih nas visi o koncu – upozorio je Crnković.

Osim toga, Fond već nekoliko mjeseci sprovodi aktivnosti neophodne za pribavljanje dozvola za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u opštini Dvor.

Među ovim aktivnostima su i mjerenja nulte radioaktivnosti na lokaciji bivše kasarne Čerkezovac i na području opštine Dvor koja su, prema ranijim najavama, počela.

Hrvatska planira da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, ali i postojeći institucionalni otpad.