Politika

EKSKLUZIVNO Ovo su KLJUČNE TAČKE sporazuma Beograda i Prištine

Predstavnici Beograda i Prištine potpisali su u Vašingotnu sporazum koji se tiče ekonomske saradnje dvije strane.

EKSKLUZIVNO Ovo su KLJUČNE TAČKE sporazuma Beograda i Prištine
FOTO: EVAN VUCCI/TANJUG/AP

Kako Blic ekskluzivno otkriva, Priština će prema tom sporazumu pristupiti inicijativi Mini šengen, bez odlaganja će početi izgradnja mreža novih puteva i pruga koje će bolje povezati region, a u Beogradu će biti otvorena kacelarija Američkog fonda za razvoj.

Sporazum podrazumjeva sveobuhvatni plan za normalizaciju ekonomskih odnosa između Beograda i Pristine.

Priština postaje dio Mini Šengena

Na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsjednikom Sjedinjenih Država Donaldom Trampom i uz prisustvo kosovskog premijera Avdulaha Hotija dogovoreno je da će Priština u potpunosti pristupiti inicijativi Mini Šengen, koju su pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića inicirali i albanski premijer Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Ovo je značajna vijest za Srbiju koja je najveći izvoznik u regionu i koja je zbog zatvaranja tržišta Kosova izgubila više od pola milijarde evra za samo dvije godine.

Pristupanje Prištine Mini Šengenu daće ključni zamajac ovoj inicijativi, pokazati čvrstu podršku Amerike toj inicijativi i doprinijeti da se i preostale zemlje regiona koje to do sada nisu učinile priključe. Ova stavka sporazuma značajno će ubrzati proces Mini Šengena i stvaranja jedinstvenog tržišta.

Ulaganje u mrežu puteva i pruga

Dvije strane, uz posredovanje američkog predsjednika, su se sporazumjele i formalno obavezale da bez odlaganja započnu sa izgradnjom mreže novih puteva i pruga koje će promijeniti sliku regiona.

Uz autoput Niš – Priština punog profila, i uz izgledno američko finansiranje, Srbija dobija još jednu direktnu železničku prugu, preko Kosova i Metohije, do Jadranskog mora, do luke Drač; Takođe, Srpske sredine na KiM biće povezane novom željezničkom prugom koja će iz Prištine preko Kosova Polja i Prilužja izlaziti na Merdare.

Pitanje imovine SPC

– Postignut je veoma važan dogovor vezan za imovinu Srpske pravoslavne crkve, kojim se Priština formalno i pisano pred predsjednikom SAD obavezala da će početi da poštuje presude koje se odnose na imovinu srpske crkve.

Ovo je izuzetno važno upravo zbog nedavnih pokušaja da se uzurpira imovina i naruši miran život manastira Visoki Dečani, ali i Pećke patrijaršije i mnogih drugih svetinja, i predstavlja važan prvi korak i pisanu garanciju za dalji rad na poboljšanju položaja naše crkve na KiM, koji svakako treba da se desi kao dio normalizacije odnosa. Dečani su danas sigurniji za dogovor o njihovoj imovini potpisanim pred šefom americke države;

Promjene na graničnim i administrativnim prelazima

Strane će početi da primjenjuju najsavremenije procedure za uklanjanje bezbjednosnih prijetnji po putnike na graničnim i administrativnim prelazima, čime ćemo biti značajan korak bliže za uvođenje bezviznog režima između građana Srbije i SAD;

Dolazak DFC

Otvaranje kancelarije Američkog razvojnog fonda u Beogradu, što je prvi takav sličaj u regionu.

Osim pomoći Američkog razvojnog fonda, definisana je obaveza SAD za dodatno investiranje velike sume kroz podršku Američke eksport-import banke za investiranje u Srbiju.