Politika

EKSPRESNO Tužilaštvo BiH će odmah formirati predmet protiv onih koji negiraju zločin

Ekspresno, nakon što je Valentin Incko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima se kažnjava negiranje genocida i veličanje zločinaca Tužilaštvo BiH će formirati predmet protiv onih koji ne poštuju zakon.

EKSPRESNO Tužilaštvo BiH će odmah formirati predmet protiv onih koji negiraju zločin
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U okviru predmeta pratiće se se objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja, u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte još

– Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko donio dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, biće formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, grupa ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina izneseni nakon stupanja na snagu ovih dopuna Krivičnog zakona – potvrđeno je iz Tužilaštva BiH, piše Klix.

Prikupljanje materijala obavljaće se u saradnji sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama, a radi postupanja Tužilaštva BiH i patnerskih institucija u okviru zakonskih ovlaštenja.

Prihvati notifikacije