Svijet

EMA PRIKUPLJA PODATKE Moguće multivalentne vakcine za zaštitu od više sojeva korone

Evropska agencija za lijekove (EMA) kaže da se još radi na prikupljanju podataka o neophodnosti promjene postojećih vakcina protiv kovida 19 kako bi bila bolje prilagođene suzbijanju novog omikron soja, ali i vjerovatnih budućin mutacija korona virusa.

EMA PRIKUPLJA PODATKE Moguće multivalentne vakcine za zaštitu od više sojeva korone
FOTO: ANATOLY MALTSEV/EPA

Doktor Marko Kavaleri, ispred EMA, navodi da nova vakcina protiv omikron soja može biti odobrena u roku od tri do četiri mjeseca, ali i postavlja pitanje efikasnosti nove vakcine u zavisnosti od budućeg razvoja virusa.

– Prije odluke o promjeni sastava trenutnih vakcina protiv kovida 19 moramo da uzmemo u razmatranje šta sve još može da se pojavi od mutacija kako ne bi došli u situaciju da promijenimo vakcinu, a da se pojavi nova varijanta koja je bliža prethodnim sojevima kao što su Delta soj. Zato ne mogu isključiti mogućnost razgovora o multivalentnim vakcinama koje će sadržati više sojeva Sars-Kov2 virsa – kaže Kavaleri.

Pročitajte još

U EMA kažu da još rade na prikupljanju podataka o efikasnosti trenutno postojećih vakcina na omikron soj, pogotovo u kombinaciji sa buster dozom, ali i o tendencijama da li će omikron postati dominatni soj virusa.

Dodaje se da se paralelno razgovara sa proizvođačima vakcina o razvoju potencijalne vakcine protiv omirkona, što je prema stavu EMA, nešto načemu se mora raditi bez obzira na to da li će omikron postati domintan soj ili ne.

Minimum zahtjeva za eventualnu novu vakcinu protiv omikron soja predstavljala bi informacija o tome da je neutralizacija novog soja omikron kroz potencijalno novu vakcinu na istom nivou kako neutralizacija virusa prijavljena u origalnalnim vakcinama.

Prihvati notifikacije