Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

EMOCIJE I REAKCIJE Ko je srećniji – muškarci ili žene

Zabava
Autor:

Foto: Profimedia

Žene i muškarci su različiti, to sve znamo. U kolikoj mjeri i sa kojim stvarima, to je teško znati, ali izgleda da su neke stvari dobro istražene, kao što je pitanje ko je srećniji, muškarci ili žene.

Stigla je, naime, nova studija koja ima nekoliko odgovora na pitanja o tome koji pol je srećniji. Emocije i naše reakcije na njih pokazuju koliko smo snažni te koliko su nam neke stvari važne, a neke nebitne.

Osjećaj tuge i depresije

Zadnje statistike pokazuju kako žene zadnjih godina manje osjećaju sreću te imaju veće predispozicije od muškaraca da dožive depresiju.

S druge strane, studije kažu kako žene intenzivnije doživljaju pozitivne emocije te više izražavaju sreću, toplinu i strah što pomaže kod društvenih situacija.

Vjerojatno je to i razlog zašto su često članice raznih nevladinih udruženja i grupa, a i zašto imaju mnogo prijateljica sa svih strana.

Socijalna osjetljivost

Ovo je potkrijepljeno i dodatnim istraživanjima mozga koja pokazuju kako žene više osjećaju empatiju te da su više socijalno osjetljive, ali radi toga i intenzivnije osjećaju tugu.

Zapravo, intenzivnije osjećaju svaku emociju, izuzev bijesa koji ipak muškarci osjećaju u tom nivou. Ako ga žene i osjete, ne pokazuju ga jednako kao i muškarci.

Stres i neugoda

Polovi se razlikuju i po načinu na koji reaguju na stresne situacije pa će muškarci prije nego žene glasno reagovati na nezadovoljstvo, dok će žene to držati to u sebi.

Zamislite samo gledanje utakmice, gužve u saobraćaju i slično, ko prvo reaguje? Naravno ovo su samo banalni primjeri i ne znače da je uvijek tako, ali predispozicije nam govore da je puno vjerovatnije da će žene puno osjećati i razmišljati o tome, dok će muškarci biti otvoreni oko onoga što im smeta.

Ispunjavanje potreba

Znate i po svakoj majci i baki koju poznajete, žene često stavljaju druge ispred sebe, što može dovesti do neispunjena vlastitih potreba. S druge strane, muškarci su bolji u potrazi za hedonizmom i užitkom.

Žene će takođe češće moralno postupati od muškaraca, pa i uključivati se u dobrotvorni rad jer toliko uživaju pomažući drugima. Ovo naravno ima i tamnu stranu kada ispunjavanje tuđih želja završi neispunjavanjem vlastitih što dovodi do nezadovoljstva.

Sreća je zarazna i najvažnija

Da, žene su osjetljivije na stres, depresiju i traumu, ali su takođe nevjerovatno otporne i znatno sposobnije za uzdizanje nakon traume. Studije pokazuju da je to zbog njihove društvenosti i sposobnosti povezivanja na dubljem nivo sa drugima, muškarcima i ženama.

Takođe je važno priznati da uprkos tim razlikama, prednosti sreće daleko su važne za žene i muškarce. Istraživanja pokazuju da sreća nije samo individualno iskustvo, ona je zarazna i ima pozitivan uticaj na zdravlje.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO