Biznis

"Energoinvest" poručuje: U petak obustava isporuke gasa u FBiH zbog duga

Isporuka gasa Federaciji BiH biće obustavljena u petak, 7. maja, jer "BH gas" nije platio fakturu "Energoinvestu" za uvezeni i isporučeni gas za mart ove godine.

"Energoinvest" poručuje: U petak obustava isporuke gasa u FBiH zbog duga
FOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA

Iz “Energoinvesta”, koji je snabdjevač i uvoznik prirodnog gasa u FBiH, saopštili su da će isporuka gasa biti prekinuta u 6.00 časova.

Iz “Energoinvesta” su poručili da im je napravljena velika poslovna šteta, kao i da je ovo neplaćanje svjestan čin “BH gasa” kojim nastoji zadržati pozicije apsolutne kontrole i moći u poslovima sa gasom u Federaciji.

Pročitajte još

U saopštenju su pojasnili da bi plaćanjem računa “Energoinvestu” bilo omogućeno izmirenje obaveza prema ruskom isporučiocu gasa “Gasprom eksportu”, kao i svih carinskih i poreskih obaveza.

Navodi se i da “BH gas” više mjeseci vraća fakture i odbija da plati isporučeni gas bez ikakvog zakonskog osnova i opravdanja.

– Navedena situacija i neplaćanje posljednje fakture za mart 2021. godine je dovela do toga da smo od ruskog isporučioca gasa dobili upozorenje o neminovnosti plaćanja ili dalje obustave isporuke gasa. Budući da do plaćanja nije došlo uprkos višestrukim upozorenjima upućenim `BH gasu`, kao i podizanjem sudske tužbe kod nadležnog suda, isporuka gasa će biti obustavljena – naglašeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, Vlada FBiH je u ovom slučaju pokazala potpunu nemoć u sprovođenju vlastitih zaključaka.

– Neplaćanjem gasa `Energoinvestu` nastoji se iznuditi zadržavanje statusa `kvo` i dovesti Vlada FBiH u situaciju da odstupi od vlastitih zaključaka, kojim je afirmisana obaveza primjene uredbe prema kojoj je `BH gas` samo operator transportnog sistema FBiH – navodi se saopštenju.

Iz “Energoinvesta” su najavili da će 7. maja u 11 održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti dokumentaciju o ovoj situaciji koja se dešava od decembra prošle godine i odluke o prelasku na rutu putem Turskog toka.