Svijet

EPIDEMIOLOŠKI HAOS Usvojene nove mjere o ograničenju kretanja ljudi

Slovačka je usvojila nove mjere o ograničenju kretanja ljudi, nakon što je u zemlji danas potvrđen najveći broj novozaraženih od početka pandemije, prenosi AP.

EPIDEMIOLOŠKI HAOS Usvojene nove mjere o ograničenju kretanja ljudi
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Počev od danas, građani Slovačke će domove smjeti da napuste samo radi odlaska na posao, kupovine hrane i lijekova u najbližim prodavnicama i apotekama, radi odlaska kod ljekara, testiranja na korona virus i odlaska na sahrane. Dozvoljen je i izlazak radi izvođenja pasa u šetnju na do 100 metara udaljenosti od kuće, a ukoliko se ide u park, on mora da bude u opštini stanovanja.

U Slovačkoj je u prethodna 24 sata potvrđeno 2.890 novih slučajeva kovid-19, najviše u jednom danu od početka pandemije.

U zemlji od 5,4 miliona stanovnika korona virusom je ukupno zaraženo preko 40.800 ljudi, dok je od posljedica kovid-19 do sada preminulo 159 pacijenata.

Vlasti Slovačke su u petak počele s testiranjem građana koji žive u četiri okruga najteže pogođenih pandemijom. Sprovođenje antigen testiranja u ovim oblastima će trajati do nedjelje, a kasnije će se proširiti na čitavu zemlju.