Društvo

EPIDEMIOLOZI O KORONI U ŠKOLAMA "Ako izdržimo mjesec dana, na konju smo"

Situacija sa koronom i školama za sada je mirna, slažu se epidemiolozi, a takođe dijele stav i da jedino gdje sada vide problem jesu strednjoškolci, koji, tvrde, ne vode mnogo računa o poštovanju mjera.

EPIDEMIOLOZI O KORONI U ŠKOLAMA "Ako izdržimo mjesec dana, na konju smo"
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Kako navode ne nose maske, ne poštuju distancu, grle se ljube… Kada situacija postaje kritična, koji je to prag za zabrinutost i šta se onda dešava?

Prema riječima načelnika Školske uprave Niš Dragana Geja, situacija je za sada zadovoljavajuća, ali je teško procjeniti koliko će to da traje.

– Problematična su djeca u srednjim školama, oni kada izađu uveče u grad ponašaju se rizično, grle se, ljube se, znate već kako izgleda kej subotom u Nišu. Oni su u adolescentskom periodu, nemaju svijest o tome, zaboravljaju na pravila i zato je potrebna edukacija kako kući, tako i u školi. Za sada sam jako zadovoljan situacijom. E sada koliko će to da traje, ne znam. Ja se nadam da ćemo izdržati. Ako izdržimo ovih mjesec dana, onda smo na konju – kaže Gejo.

On kaže da je zabilježeno nekoliko slučajeva da se roditelji bune zbog toga što djeca moraju da nose maske.

– Ima nekoliko slučajeva gde se roditelji bude jer da djeca neće maske da nose, nemaju živce ili se radi o djeci sa posebnim potrebama. Tu pokušavamo sa vizirima. Mjerimo temperaturu svako ko uđe u školu – objašnjava Gejo.

Gdje je granica kada se pali alarm

I prema ocjeni dr Predrag Delić iz Instituta za javno zdravlje Kragujevca, za sada je situacija u vezi sa koronom u školama mirna, ali se redovno prati situacija.

Granica koja je znak da se “pali alarm” kada je u pitanju epidemija, je, kako kaže Predrag Delić, jasno propisana uputstvima koja je sačinio Batut uz saglasnost Ministarstva prosvjete.

– Tačno je definisano sve kroz desetak simulacija mogućnosti šta sve može da se dogodi i koje se mjere tada preduzimaju. Na primjer, ako se u jednom odjeljenju pojave dva slučaja zaraženih učenika i ako su oni povezani, onda cijelo odeljenje ide 14 dana na onlajn nastavu, odnosno u kućnu izolaciju – objašnjava on za Blic.

Polovina zaražena, škola se zatvara

Kako dalje kaže, škola se zatvara onda kada je 50 odsto djece zahvaćeno zarazom.

– Zasada nismo imali potrebe da primjenjujemo takve mjere, ali ponovo naglašavamo da djeca mogu da se zaraze bilo gdje van škole i zato skrećemo pažnju roditeljima da dobro vode računa gdje se djeca kreću i da budu maksimalno oprezni – kaže dr Delić.

Da je za sada sve još mirno, rekao je nedavno i epidemilog dr Branislav Tiodorović.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, Srbija nije trenutno u situaciji da se škole moraju zatvarati zbog većeg broja oboljele djece.

– Mi nemamo situaciju da se moraju zatvarati škole zbog većeg broja oboljele djece, niti smo apsolutno blizu takve situacije – rekao je Tiodorović za N1 i odbacio spekulacije u javnosti da bi već u oktobru moglo da dođe do zatvaranja škola zbog očekivanog rasta broja zaraženih.

Dakle, za sada smo daleko od toga da treba da brinemo da će nam škole biti zatvorene, ali to ne znači da treba da se opustimo. Naprotiv, urpavo je ovo treba da nas ohrabri da nastavimo sa mjerama -maske, distanca, pranje ruku.