Svijet

EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU U Crnoj Gori teže nego u Bergamu

Trenutni intenzitet transmisije korona virusa u Crnoj Gori veći je nego što je bio u Bergamu u Italiji na početku pandemije, tvrde crnogorski epidemiolozi.

EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU U Crnoj Gori  teže nego u Bergamu
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Epidemiolog iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević, rekao je za RTCG da je razlika između sadašnjeg stanja u Crnoj Gori i stanja u Bergamu na početku pandemije što je u Italiji bila zahvaćena starija populacija, dok su novooboljeli u Crnoj Gori većinom mlađi od 40 godina.

– Prošle nedjelje postotak pozitivnih dostizao je i do 40 posto broja testiranih, što pokazuje da je intenzitet transmisije izuzetno visok – rekao je Laušević.

Pokušavajući da objasni rast broja oboljelih u Crnoj Gori u posljednjih 14 dana poredio ju je sa Njemačkom, prenosi Blic.

– Ako pogledamo da smo u posljednjih 14 dana u prosjeku imali oko 200 inficiranih dnevno to bi značilo ekvivalent, kada bi bili po broju stanovnika jednaki Njemačkoj, da smo mi za tih 14 dana imali oko 350.000 inficiranih.

Poređenja radi Njemačka je od početka pandemije registrovala 285.000. Mi imamo više za 14 dana nego što su oni za sedam mjeseci – rekao je Laušević.

On je rekao da je Crna Gora do sada dobro „branila“ stariju populaciju, ali je podsjetio da je prije dva dana korona ušla u dom za stare u Risnu, gdje je inficirano 10 korisnika doma i sedam zaposlenih.

Crna Gora bilježi nagli rast broja oboljelih poslije parlamentarnih izbora kada su i vlast i opozicija organizovali masovne političke skupove, a epidemiolozi su rekli da je u nekoliko dana na crnogorskim ulicama bilo više od 100.000 ljudi, ili skoro petina ukupne populacije te zemlje.