Biznis

EPL I HJUNDAI UDRUŽUJU SNAGE Proizvodiće autonomni automobil

Južnokorejski proizvođač automobila Hjundai i američki tehnološki gigant Epl uskoro bi mogli da finaliziraju sporazum o proizvodnji autonomnih električnih automobila, a pokretanje proizvodnih traka se predviđa za tri godine, izvještavaju južnokorejski mediji.

EPL I HJUNDAI UDRUŽUJU SNAGE Proizvodiće autonomni automobil
FOTO: SOFTWARE MAN/YOUTUBE

Pregovori između dvije kompanije su u punom jeku, i očekuje se da će ovaj dvojac postići konačni sporazum do marta 2021, izvestio je u nedjelju lokalni medij Koreja IT NJuz, pozivajući se na industrijske izvore.

Ovaj portal navodi da će se autonomni automobili proizvoditi u fabrici u SAD-u, kojom će upravljati Hjundaijeva podružnica Kia Motors, prenosi Raša tudej.

Planiraju da već 2024. godine izbace na tržište oko 100.000 vozila, tri godine ranije nego što je najavljeno u ranijim izvještajima.

Vijest o potencijalnom povezivanju dvije kompanije izazvala je u petak snažan skok akcija Hjundaija od oko 20 procenata, čime je njegova tržišna kapitalizacija povećana za oko osam milijardi dolara, a takođe su za preko 8,0 posto porasle akcije Kia Motorsa, drugog po veličini proizvođača automobila u Južnoj Koreji.

Eplove akcije nisu registrovale tako snažan rast posljednjeg trgovinskog dana u prošloj nedjelji, ali su njegovi investitori još krajem decembra odreagovali na vijest da je tehnološki gigant konačno krenuo napred s planovima za izlazak na tržište automobila.

Hjundai je prvi pomenuo potencijalno novo partnerstvo s Eplom u prošlonedjeljnom saopštenju da su razgovori sa proizvođačem ajfona u toku, napominjući da za sada još ništa nije odlučeno. Iako je južnokorejska firma potvrdila nekim medijima da vodi pregovore sa američkim tehnološkim gigantom, kasnije se distancirala od te izjave i u obavještenju objavljenom na berzi navela samo da je „primila zahtjeve za saradnju na zajedničkom razvoju autonomnih električnih vozila od raznih kompanija“.

Po svemu sudeći, investitori su odlučili da ignorišu izmenu Hjundaijevog saopštenja.