Svijet

Erdogan kritikovao Zapad "Priliči li zemlji poput SAD vratiti mir ili dolijevati ulje na vatru"

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je zapadne zemlje zbog šutnje i njihovog saučesništva dok Izrael čini ratne zločine blokirajući pristup hrani, vodi i struji u Gazi, kršeći Opštu deklaraciju o ljudskim pravima.

Redžep Tajip Erdogan
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Govoreći na sastanku u Ankari u četvrtak, Erdogan je rekao da je Zapad, posebno SAD, odlučio raspiriti vatru umjesto da smanji napetosti u Gazi.

– Priliči li zemlji poput SAD-a vratiti mir ili dolijevati ulje na vatru – rekao je Erdogan.

Istaknuo je kako je nehumano od Izraela ukinuti pristup vodi, struji, gorivu i hrani za 2 miliona Palestinaca koji žive na području od 360 kvadratnih kilometara te da je to u suprotnosti s ratnim pravom.

– Ne želimo da se sukobi prošire na našu regiju, umjesto da nekoga slijepo podržavamo, pozivamo uticajne aktere da smanje napetost – rekao je Erdogan.

Pročitajte još

Sukob je započeo kada je Hamas pokrenuo operaciju Al-Aqsa Flood protiv Izraela, višestruki iznenadni napad koji je uključivao niz raketnih lansiranja i infiltracije u Izrael kopnom, morem i vazduhom.

Hamas je rekao da je ova ofanziva bila odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jerusalimu i rastuće nasilje izraelskih doseljenika protiv Palestinaca.

Kao odgovor, izraelska vojska pokrenula je operaciju protiv ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski odgovor proširio se na prekid dostavljanja Gaze vodom i strujom, dodatno pogoršavajući uslove života u području koje je pod opsadom od 2007. godine. Više od 2.700 ljudi ubijeno je od izbijanja sukoba u subotu, uključujući preko 1400 Palestinaca i 1300 Izraelaca.

Izraelski ministar energetike Israel Kac rekao je u četvrtak da struja, voda i gorivo neće biti dostavljeni Gazi sve dok svi taoci ne budu oslobođeni, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu