Svijet

ERDOGAN OPTUŽUJE “Sa Kurdima i dalje patroliraju AMERIČKE TRUPE”

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da američki vojnici i dalje vrše zajedničke patrole sa pripadnicima kurdske milicije Jedinice narodne odbrane u pograničnom regionu Sirije u kojem, prema dogovoru Ankare i Vašingtona, ne bi trebalo da bude militanata.

ERDOGAN OPTUŽUJE “Sa Kurdima i dalje patroliraju AMERIČKE TRUPE”
FOTO: STR/EPA

Erdogan je istakao da će on donijeti odluku da li će se ovog mjeseca sresti u Vašingtonu sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom kao što je ranije i planirano.

Turski zvaničnici juče su izjavili da postoji mogućnost da će Erdogan otkazati posjetu Vašingtonu naredne sedmice kao znak protesta zbog usvajanja rezolucije u Predstavničkom domu Kongresa kojom se masovno ubistvo Jermena prije jednog vijeka naziva genocidom i traži uvođenje sankcija Turskoj.

Erdogan treba da posjeti Vašington 13. novembra na Trampov poziv, ali je prošle sedmice rekao da rezolucija stavlja znak pitanja na te planove.

Turska prihvata da su brojni Jermeni koji su živeli u Otomanskom carstvu poginuli u borbama sa otomanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali osporava brojke i negira da su ubistva bila organizovana.