Svijet

ERDOGAN POTVRDIO "Turska neće podržati prijem Švedske i Finske u NATO"

Turska neće pristati na bilo kakvo proširenje koje bi moglo učiniti Sjevernoatlantski savez (NATO) manje sigurnim, ili naštetiti njenoj sigurnosti, rekao je u turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izrazivši zabrinutost zbog nastojanja Finske i Švedske da se pridruže vojnoj alijansi u jeku ukrajinskog rata, javlja Anadolija.

ERDOGAN POTVRDIO "Turska neće podržati prijem Švedske i Finske u NATO"
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Očekujemo da saveznici shvate našu osjetljivost (po pitanju borbe protiv terorizma), da pokažu poštovanje i pruže podršku ako je moguće – rekao je Erdogan na sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske u Ankari.

Dodao je da jeTurska jedna od vodećih zemalja koje aktivno podržavaju aktivnosti NATO, ali da to ne znači da će “bez sumnje pristati na svaki prijedlog”.

Dodao je da proširenje NATO može uspjeti ukoliko se poštuju osjetljivosti Turske.

Pročitajte još

– NATO je sigurnosni savez i Turske neće pristati da ga čini nesigurnim. Proširenje NATO ima smisla za sve dok se poštuje naša osjetljivost – izjavio je turski predsjednik.

Erdogan je naglasio potrebu Turske da zaštiti svoje granice od terorističkih grupa.

Nedosljedno je, kako je kazao, da Švedska i Finska nastoje da se pridruže vojnom savezu kada pružaju podršku teroristima PKK/YPG-a.

– Švedska je odbila da izruči teroriste na zahtjev Turske, ali se usuđuje da zatraži članstvo u NATO – rekao je.

Djeluju kao “pansioni” za terorističke grupe

U sadašnjem nastojanju Finske i Švedske da pristupe NATO, do izražaja su došli prigovori Turske ovim državama zbog toga što nisu zauzele jasan stav protiv terorističkih grupa.

Da bi se bilo koja nova članica pridružila NATO, potreban je jednoglasan pristanak svih članica alijanse, uključujući Tursku.

U posljednjih pet godina ni Švedska ni Finska nisu ispunile zahtjeve ove zemlje za izručenje desetina terorista.

Prošlog petka, turski predsjednik rekao je da određene skandinavske države efektivno djeluju kao “pansioni” za terorističke grupe.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu takođe je izrazio rezerve u pogledu pridruživanja Finske i Švedske NATO, navodeći njihovu podršku terorističkoj grupi YPG/PKK, prenosi Anadolija.

Prihvati notifikacije