Svijet

Erdogan se sastao sa Zelenskim u Lavovu "Razgovarali smo o razmjeni ratnih zarobljenika"

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je na sastanku sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom razgovarao o razmjeni ratnih zarobljenika između Moskve i Kijeva.

Erdogan se sastao sa Zelenskim u Lavovu "Razgovarali smo o razmjeni ratnih zarobljenika"
FOTO: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER/ EPA

Razgovarali smo o razmjeni ratnih zarobljenika i našim inicijativama u vezi sa tim, želio bih da napomenem i da ovom pitanju pridajemo veliki značaj – poručio je Erdogan u četvrtak na konferenciji za novinare u Lavovu, prenijela je agencija RIA Novosti.

On je poručio i da će Turska nastaviti sa diplomatskim naporima u pokušaju da riješi ukrajinsku krizu.

– Turska će nastaviti sa diplomatskim naporima za miran završetak rata u Ukrajini. Vjerujem da će prije ili kasnije doći do kraja za pregovaračkim stolom. I Zelenski i Gutereš su jednoglasni u tom pogledu – poručio je turski predsjednik, prenijela je agencija TAS.

Erdogan je pozvao međunarodnu zajednicu da uloži više napora u rješavanju krize u Ukrajini dodajući da je Ankara spremna da pomogne Rusiji i Ukrajini u obnavljanju istanbulskog procesa pregovora između strana u sukobu.

FOTO: 
MYKOLA TYS/EPA
FOTO: MYKOLA TYS/EPA

– Spremni smo da igramo ulogu posrednika u revitalizaciji pregovora o parametrima koji su formirani u Istanbulu u martu. Spremni smo da pružimo svestranu podršku za postizanje ovog cilja – kazao je Erdogan.

Poručio je da namjerava da obavijesti ruskog predsednika Vladimira Putina o rezultatima pregovora o Ukrajini u Lavovu.

– Nastavićemo da ocjenjujemo rezultate naših današnjih razgovora sa uvaženim gospodinom Putinom – rekao je turski lider.

Turski lider nudi organizaciju sastanka ukrajinskog i ruskog predsjednika

Erdogan je saopštio danas da je tokom razgovora u Lavovu ponudio ukrajinskom kolegi Zelenskom da Ankara organizuje njegov sastanak sa ruskim liderom u Turskoj.

– Ponovio sam da će se naša solidarnost i podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine nastaviti, baš kao što sam rekao gospodinu Putinu tokom moje posjete Sočiju. Podsjetio sam gospodina Zelenskog da možemo da organizujemo njihov susret – rekao je Erdogan koji je juče u Lavovu boravio sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim riječima, tokom trilateralnog sastanka bilo je riječi o koracima koji se mogu preduzeti za intenziviranje aktivnosti mehanizma za izvoz ukrajinskog žita.

Erdogan je rekao da planira da razgovara o situaciji u nuklearki Zaporožje sa ruskim liderom zatraži od njega da preduzme konkretne mjere.

Ocijenio je da tema nuklearke Zaporožje “nije slučajna” i poručio da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) treba pažljivo da prati situaciju i na sebe preuzme određenu odgovornost za ono što treba da se uradi, prenosi Blic. .

– Kada sam rekao: “Ne želimo da doživimo novi Černobil”, mislio sam na ovo. Razgovaraćemo o ovom pitanju sa uvaženim gospodinom Putinom i posebno ćemo ga pitati o tome, kako bi Rusija doprinjela u tom važnom koraku ka svjetskom miru – rekao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Lavova.

Prihvati notifikacije