Svijet

ERUPCIJA TRAJALA TRI GODINE Misteriozno ostrvo sa samo jednom kućom ima SVOJU PRIČU (VIDEO)

Sirtsej je vulkansko ostrvo u Atlantskom okeanu, koji se nalazi tridesetak kilometara od Islanda.

ERUPCIJA TRAJALA TRI GODINE Misteriozno ostrvo sa samo jednom kućom ima SVOJU PRIČU (VIDEO)
Foto: Profimedia

Nastao je velikom erupcijom 1963, koja je trajala čak tri godine, a do 1967. stvoreno je ostrvo površine od 2,7 kvadratnih kilometara.

Erozija tla i jaki vjetrovi na sjeveru Evrope s vremenom su smanjili njegovu površinu na oko 1,3 kvadratna kilometra, ali ne i interes naučnika za to misteriozno područje.

UNESCO je zaštitio ostrvo i stavio ga na svoju listu Svjetske baštine u Evropi, a pristup su dobili samo odabrani botaničari, biolozi i vulkanolozi. Glavni zadatak im je proučiti kako nastaje ekosistem bez ljudskog uticaja.

Mahovina i lišajevi prve su vrste biljaka koje su počele rasti na ostrvu, a vrlo brzo na Sirtsej su počeli slijetati fulmarusi i tankokljuni pingvini. Danas tu raste sedamdesetak biljnih vrsta, a na njemu žive insekti, ptice i foke.

Na ostrvu se nalazi samo jedna kuća, u kojoj spavaju stručnjaci koji proučavaju promjene na Sirtseju. Prije nego što se iskrcaju na ostrvo, svaki se naučnik temeljno pretražuje da slučajno ne bi prenio neko sjeme čije bi klijanje moglo poremetiti prirodni ekosistem.

(Avaz)