Biznis

"Evropa će se vratiti rusкom gasu" Direktor energetskog giganta ukazuje na dugotrajne probleme na tržištu

Iako je izvoz ruskog gasa u Evropu drastično pao nakon početka rata u Ukrajini, odnosno uvođenja brojnih paketa sankcija na ruske energente i ograničavanja cijene istih, ministar energetike Кatara i direktor kompanije "Кatar enerdži" Sad Šerid el Кabi najavljuje da će se to u budućnosti promijeniti.

"Evropa će se vratiti rusкom gasu" Direktor energetskog giganta ukazuje na dugotrajne probleme na tržištu
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

Evropljani danas govore da nema šansi da se vrate ruskom gasu – rekao je El Кabi na Svjetskom energetskom forumu u Abu Dabiju i dodao da smatra da će se okolnosti vremenom mijenjati, te da Evropljani “uče iz ove situacije”, prenio je “Ahram onlajn”.

Pročitajte još

Evropa je bila glavno izvozno tržište ruskog energetskog giganta “Gasproma”, a kompanija je prošle godine zabilježila pad izvoza u EU i Švajcarsku za 55 odsto.

Blaga zima je poštedjela evropske zemlje toga da prazne svoje zalihe gasa, ali El Кabi je upozorio da će se ove godine rezerve teže popunjavati.

– Srećom, zbog toplijeg vremena potražnja za gasom nije bila velika. Međutim, pitanje je šta će se desiti kada budu htjeli da popune zalihe. Neće biti mnogo gasa na raspolaganju sve do 2025, ‘26, ‘27 – rekao je katarski ministar i istakao da će nestabilna situacija na tržištu gasa potrajati, prenose Novosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije