Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

EVROPSKA ISKUSTVA U DOMAĆIM UČIONICAMA Uspješna saradnja prosvjetara Srpske sa školama iz inostranstva

Regioni
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Nabavka moderne tehnologije uz pomoć inostranih donatora, modernizacija kabineta, te saradnja sa školama iz inostranstva predstavljaju ključni faktor unapređenja školstva u Republici Srpskoj.

To je u Gradiški izjavio Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS, navodeći Tehničku školu u ovom gradu kao jedan od brojnih primjera koji potvrđuju navedenu konstataciju.

Krajnji cilj je, kaže Damjanović, da dobru praksu iz drugih sredina, izvan naših granica, što prije i efikasnije primjenjujemo. On navodi posjete i kontakte koji imaju za cilj primjenu novih modela u školstvu.

– S ambasadorom Francuske razgovarali smo o statusu francuskog jezika i otvaranju odjeljenja dvojezične nastave – naglašava Damjanović.

On potencira i druge važne dogovore s inostranim diplomatama u BiH o mogućnostima unapređenja nastave.

– Sa zamjenikom ambasadora Ruske fedaracije u BiH Petrom Frolovom razgovarali smo o statusu ruskog jezika u RS. Tim povodom početkom jula učestvovaćemo na Pedagoškom forumu u Sankt Pererburgu – kazao nam je Damjanović.

Foto: DEjan Božić/RAS Srbija

Predrag Damjanović

U Pedagoškom zavodu RS takođe naglašavaju uspješne razgovore s predstavnicima ambasade SAD-a o predmetu Demokratija u osnovnoj školi, ambasade Kine o izučavanju kineskog jezika, s Austrijancima o stručnom obrazovanju i razvoju kompetencija direktora stručnih škola.

Nakon nedavne posjete školama u češkoj pokrajini Hradec Kralove, koja ima više potpisanih sporazuma o saradnji s Republikom Srpskom, Damjanović kaže da su iskustva dragocjena.

– Opšti utisak je da Česi imaju sličan obrazovni sistem našem ali da je on u tješnjoj vezi sa potrebama nego kod nas, daje veću mogućnost izbora zanimanja u skladu sa sklonostima učenika. Njihove škole su u projektima Evropske unije te praktikuju internatski smještaj učenika – kazao je Damjanović.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Vlado Tomić, direktor Tehničke škole, koja u Gradiški prednjači po projektima Evropske unije, te stalnim uvođenje novih zanimanja u skladu sa potrebama tržišta rada, kaže da je u Češkoj spoznao iskustva u 8 škola.

– Posjetili smo veterinarsku, zdravstvenu, osnovnu i srednju školu za djecu s posebnim potrebama, poljoprivrednu, srednju tehničku školu kamena i vajarstva, srednju stručnu i školu zanatskih zanimanja. Već od naredne školske godine planiramo napredniji vid praktične nastave na osnovu iskustava iz Češke, ali i drugih zemalja – naveo je Tomić.

Zajedno s njim, slična iskustva dijele Bojan Bakal, direktor Poljoprivredne škole Banjaluka, i Dijana Šobot, direktor Mašinske škole Prijedor.

– Tokom pojsete, gdje nas je primila Martina Berduhova, podpredsjednica Vlade i ministarka obrazovanja, kulture i sporta, razgovarali smo o obrazovnim sistemima Češke i Republike Srpske s akcentom na srednjem stručnom obrazovanju i izvođenju prakse učenika kod poslodavaca – rekli su oni..

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Saradnja je uspostavljena u septembru 2018, kada su predstavnici češkog Ministarstva prosvjete, sporta i kulture, sa grupom direktora škola Hradec Kralove, posjetili Pedagoški zavod RS i škole u Banjaluci, Projedoru i Gradiški. Posebno važnu u Pedagoškom zavodu RS smatraju saradnju sa Srbijom. Na zajedničkim sastancima ukazano je na neophodnost jedinstvenog bukvara u svim zemljama gdje žive Srbi.

– Učenjem po istim nastavnim sadržajima i udžbenicima, koji štite srpske interese, storićemo dobre uslove za opstanak Srba na ovim prostorima – rekao je Damjanović.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

On je naglasio da Zavod već dvije godine usklađuje nastavne planove i programe sa Srbijom za predmete u kojima se izučava i zaštita srpskog nacionalnog interesa.To su srpski jezik, istorija, poznavanje prirode i društva, likovno, muzičko vaspitanje.

Dualno obrazovanje

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, izjavila je nedavno u Gradiški da ovo ministarstvo insistira na uspostavljanju dualnog obrazovanja i spajanja teorije i prakse u izvođenju nastave, kako bi nakon završene srednje škole imali stručno osposobljen kadar, prilagodljiv potrebama privrede i tržišta rada.

Ona je ocijenila da je u Gradiški uspostavljen dobar model saradnje srednjih stručnih i tehničkih škola s gradskom upravom i privrednim kolektivima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO