Svijet

Evropska komisija o koroni: Intenzivnija borba protiv NOVIH SOJEVA VIRUSA

Evropska komisija obećala je danas više sredstava za jačanje sposobnosti EU da identifikuje i suoči se sa novim varijantama virusa korona.

Evropska komisija o koroni: Intenzivnija borba protiv NOVIH SOJEVA VIRUSA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zaraznije mutacije šire se svijetom, a stručnjaci vjeruju da će britanska varijanta vjerovatno prevladati na evropskom kontinentu.

Međutim, većina država EU do sada je učinila malo ili ništa da bi uočila nove varijante, jer im nedostaju mogućnosti da sekvenciraju genom virusa u velikom obimu.

EU će uložiti najmanje 75 miliona evra u razvoj specijalizovanih testova za identifikovanje varijanti, a obezbjediće još 150 miliona evra za podsticanje istraživanja novih sojeva, navodi se u saopštenju Komisije.

Brisel se, takođe, obavezao da će ubrzati regulatorna odobrenja nadograđenih vakcina koje djeluju protiv novih sojeva i pomoći u povećanju proizvodnje vakcina.

Pored toga, EU je dodala klauzule koje se tiču novih varijanti virusa korona u ugovore za nabavku vakcine kako bi osigurala da će te kompanije raditi na vakcini koja će djelovati protiv novih sojeva, rekli su izvori u EU.