Društvo

"FAJZEROVU VAKCINU OČEKUJEMO PRVU“ Srpska iskazala potrebu za još 130.000 doza ruske i kineske

Srpska je iskazala potrebu za još 50.000 doza ruske i 80.000 doza kineske vakcine, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

"FAJZEROVU VAKCINU OČEKUJEMO PRVU“ Srpska iskazala potrebu za još 130.000 doza ruske i kineske
FOTO: URS FLUEELER/EPA

Naime, zbog problema u mehanizmima „Kovaks“ i donaciji EU, BiH se opredijelila da krene i u proces direktnih nabavki vakcina sa njihovim proizvođačima.

– Pokrenućemo taj proces sa „Fajzerom“ i ruskim proizvođačem, kao i proizvođačem vakcina iz Kine. Entiteti i Brčko distrikt će iskazati svoje potrebe za ovakvim vrstama vakcina, izvan onih predstavljenih u postojećim mehanizmima, nakon čega će se krenuti u nabavku – rekao je juče predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Zeljković ističe da će, s druge strane, u toku sljedeće sedmice biti završena procedura javne nebavke ruske vakcine „Sputnjik V“.

Pročitajte još

– Riječ je o 400.000 doza, za vakcinaciju 200.000 građana, s obzirom na to da se primaju dvije doze. U toku sljedeće sedmice očekujemo i „Fajzerovu“ vakcinu, koja bi trebalo da dođe preko preko „Kovaks“ mehanizma i donacije EU. Pretpostavljamo da će ova vakcina prva stići – naglasio je Zeljković.

Prema njegovim riječima, razgovara se i sa drugim proizvođačima, na koji način bi se mogle obezbijediti dodatne količine u narednom periodu.

– Pralaleno nabavljamo i potrošni materijal i radimo na obezbjeđivanju  dodatnih kapaciteta hladnog lanca. Krajem januara i početkom februara počećemo sa edukacijom zdravstvenih radnika, kako bismo spremno dočekali prve doze vakcina i kako bi one što prije bile proslijeđene stanovništvu – poručio je Zeljković.