Politika

Ferguson: BiH mora da pokaže da je stabilna i funkcionalna

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson izjavio je da bi nova međunarodna konferencija o BiH bila ozbiljan retrogradan korak, te da “BiH mora da pokaže da je funkcionalna ako želi u NATO i EU”.

Ferguson: BiH mora da pokaže da je stabilna i funkcionalna
FOTO: SRNA

Oklijevao bih da se vratimo u vremena međunarodnih intervencija u BiH. Ako se BiH želi pridružiti NATO-u i EU, onda mora pokazati svijetu da je stabilna i funkcionalna – istakao je Ferguson.

On je naglasio da se previše govori o otcjepljenju, stvaranju novih entiteta ili o ukidanju postojećih.

– Ništa od toga se neće dogoditi – rekao je Ferguson za “Dnevni avaz”.

On je naveo da ne bi trebalo preuveličavati ulogu Rusije u BiH.

– Iako Rusija ima legitiman interes u trgovinskoj i kulturološkoj razmjeni, primjetna je činjenica da 70 odsto izvoza BiH ide ka EU, u poređenju sa samo jedan odsto koji ide u Rusiju – istakao je Ferguson.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, Ferguson je naglasio da postoje prihvatljiva rješenja koja mogu brzo da budu usvojena, “čim političke stranke odustanu od svojih maksimalističkih zahtjeva” i počnu da sarađuju.

On je najavio još snažniji angažman Velike Britanije u BiH.

– Mi već trošimo 15 miliona KM godišnje u BiH, a mislim da će ovaj iznos biti povećan. Podržavamo i obučavamo Oružane snage, pravosudne institucije i agencije za sprovođenje zakona, da im pomognemo da budu bolji u borbi protiv modernih bezbjednosnih prijetnji, od terorizma i ekstremizma do organizovanog kriminala i korupcije – kaže Ferguson.