Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

FESTIVAL KOJI IZUVA IZ CIPELA „Uhvati film“ razbija predrasude o osobama sa invaliditetom

Kultura
Autor:

Foto: Uhvati film

Deveto izdanje Filmskog festivala „Uhvati film – Banjaluka“ počinje danas i trajaće do 11. oktobra 2019. godine u Banjaluci.

Svečano otvaranje Festivala održaće se u „CineStar cinemas“ (Delta Planet), sa početkom u 18.30 časova.

– Prvo veče otvoriće kratki film/video „Ne izostavljajte nas“, koji je rađen u produkciji RTRS, a na ideju Servis centra „Dajte nam šansu-Zvjezdice“ Banjaluka – rekla je Dušica Lipovac, direktorica Festivala.

Drugi i treći dan Festivala program se nastavlja u Muzičkom paviljonu „Staklenac“, sa početkom u 16 časova.

– U toku trodnevnog „Uhvati film“ festivala biće prikazano 24 filma. Filmska ostvarenja nam dolaze iz Rusije, Italije, Njemačke, Španije, Francuske i Indije. Prateći program Festivala su: izložba fotografija, panel diskusije „Razbijajući predrasude kroz umjetnost“ i „Žena juče, danas, sutra“, te performans „Poesy za jednu osobu“ – objasnila je ona.

Foto: Uhvati film

Na ovogodišnji Konkurs za prijem filmova, koji je trajao tri mjeseca, pristiglo je 586 filmova iz oko 50 zemalja svijeta, a selektorka Marijana Čanak je izabrala 79 filmova.

– Složila bih se sa njenom izjavom da snaga ovogodišnjeg Festivala “Uhvati film” više nije u tome da vas stavi u tuđe cipele, nego da vas izuje iz cipela. Stručni žiri, koji čine predstavnici iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, izabrali su 39 filmova koji su se našli na festivalskom platnu u Novom Sadu, dok će u Banjaluci biti prikazano 24 filma iz 18 zemalja svijeta – rekla je.

Kako kaže, cilj Festivala je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama i mogućnostima osoba sa invaliditetom, kroz organizovanje filmskog festivala o osobama sa invaliditetom. Oni nastoje učiniti temu invalidnosti aktuelnom i atraktivnom za umjetničke stvaraoce. Takođe, teže osnažiti osobe sa invaliditetom da se aktivnije uključe u poboljšanje svog položaja kroz umjetničko stvaralaštvo.

– Sama ideja festivala rodila se kada smo pripremali obilježavanje 10 godina rada HO „Partner“. Predstavnici RTRS su nam tada predložili da povodom desetogodišnjice rada organizujemo filmski festival, jer su bili upoznati sa festivalom koji se u to vrijeme održavao u Beogradu. Naravno, taj prvi festival je bio eksperimentalni jer nismo bili sigurni da li će uopšte imati ikakvog odjeka kod nas. Međutim na tom festivalu je prikazano dvanaest filmova, uglavnom iz Srbije, koji su privukli veliku pažnju publike, nakon čega je rukovodstvo HO „Partner“ odlučilo da Filmski festival o osobama sa invaliditetom postane naša redovna aktivnost – rekla je direktorica Festivala.

Godinama u realizaciji Festivala učestvuje tim mladih ljudi koji postiže da Festival bude sve bolji i bolji. Ulaz na projekcije filmova je slobodan.

Foto: Uhvati film

– Tokom prethodnih godina organizovanja festivala uspostavili smo odličnu saradnju sa Kreativno-afirmativnom organizacijom „Parnas“ iz Novog Sada, koja već godinama organizuje Međunarodni filmski festival pod nazivom „Uhvati sa mnom ovaj dan/uhvati film“, a koji nam pružaju nesebičnu podršku – dodala je.

Godine 2017. HO „Partner“ je potpisala sporazum o saradnji sa Kreativno afirmativnom organizacijom „Parnas“ iz Novog Sada. Time su udruženi Filmski festival o osobama sa invaliditetom koji se od 2011. godine održava u Banjaluci, Međunarodni filmski festival „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“ koji se od 2003. godine održava u Novom Sadu, zatim od 2011. u Rijeci i od 2018. u Crnoj Gori. Tako ova četiri festivala postaju jedinsten festival pod nazivom „Uhvati film“.

– Na “Uhvati film” festivalu se prikazuju filmovi koji su oslobođeni svake patetike i sažaljenja. Glavna vrijednost Festivala je to što razbija predrasude o osobama sa invaliditetom, navodi na razmišljanje o nama kao ravnopravnim pripadnicima društva, našim potrebama i mogućnostima – rekla je.

Kako kaže, na filmove niko ne ostaje ravnodušan jer izazivaju različite reakcije. Osobe sa invaliditetom uglavnom porede situacije koje prikazuju eventualno funkcionisanje OSI i njihov život u zemljama iz kojih su filmovi.

Pored projekcije dokumentarnih, igranih i animiranih filmova na temu invalidnosti koji mijenjaju perspektive, prateći program festivala su izložba fotografija Tee Jagodić, konceptualne fotografkinje, poznate umjetnice iz Banjaluke.

– Modeli na fotografijama su članice Udruženja žena sa invaliditetom “NIKA”, a fotografije su nastale za potrebe kalendara „NIKA 2019“ u okviru kampanje „Pristup pravdi za žene sa invaliditetom“, podržane od strane Fondacije za osnaživanje žena BiH. Izložbu će posjetioci moći pogledati u toku trodnevnog trajanja festivalskog programa – objasnila je.

Panel diskusije u „Staklencu“

Prva panel diskusija „Razbijajući predrasude kroz umjetnost“ (moderator: Dušica Lipovac) održaće se u četvrtak sa početkom od 18 časova, a gosti će biti Tea Jagodić – konceptualna fotografkinja, Anja Kavić – režiserka, Vanja Čolić – diplomirana novinarka, viši stručni saradnik za inkluziju učenika sa posebnim obrazovnim potrebama u Ministarstvu prosvjete i kulture, Biljana Nedić – umjetnica, sportistkinja, aktivistkinja, Gordana Šekarić – operativni menadžer u Kulturnom centru „UDAS“ i Želimir Radinović – direktor JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS.

Akcent će staviti na važnost učešća OSI u umjetničkom stvaralaštvu, njihovom profilisanju, te značaju institucija i organizacija koji su posvetili pažnju umjetnosti i kulturi, kao i umjetnicima koji su svojim radom rušili predrasude i tabue. Na kraju 2. dana Festivala planirano je gostovanje Nebojše Kuruzovića – „Poesy za jednu osobu“.

Panel diskusija „Žena juče, danas, sutra“, održaće se u petak u 18 časova, a moderatorka će biti poznata aktivistkinja i pravnica Ana Kotur Erkić, dok će gosti biti Monika Ponjavić – filmska kritičarka, Dijana Tepšić – direktorica „Play Team“ kreativne agencije iz Banjaluke i direktorica programa Regionalnog komunikacijskog događaja “Play Media Day”, Tanja Mandić Đokić – sociološkinja, konsultantica za pitanja društveno marginalizovanih grupa​ i Alma Mujanović. Fokus diskusije biće na tome da je svaka od učesnica dala doprinos u kulturi kao djelatnosti, kulturi aktivizma i poštovanju različitosti, kao kulturnog bogatstva, te sa kojim su se preprekama suočile u svojim aktivnostima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO