Banjaluka

Festival nauke privukao veliki broj posjetilaca: Spajaju umjetnost i nauku kako bi zainteresovali mlade (FOTO)

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske organizovalo je deseti po redu Festival nauke u Kamenoj kući na banjalučkoj tvrđavi Kastel.

Festival nauke privukao veliki broj posjetilaca: Spajaju umjetnost i nauku kako bi zainteresovali mlade (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovom događaju je prisustvovao veliki broj posjetilaca svih generacija, a zainteresovani su mogi da vide kako se vadi DNK iz voća, prskalice od magnezijevog praha, robota za oprašivanje bašte, vještačku krv, mikroskope i još mnogo toga.

Zamjenik ministra za naučnotehnološki razvoj Miodrag Karanović rekao je da se ovaj dvodnevni festival održava na dvije lokacije, tačnije u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

– Festival nauke je izložbenog karaktera. Posebno zadovoljstvo dugujemo izlagačima koji su pokazali zaista veliko intersovanje za ovaj događaj. Drago mi je jer su za nauku zainteresovane sve generacije, od osnovnih škola do studenata , pa sve do profesora i asistenata na fakultetima – rekao je Karanović.

Kako kaže, učestvovalo je devet srednjih škola iz skoro svih gradova Srpske.

– Pokrivene su gotovo sve oblasti nauke od robotike, fizike, hemije, biologije, miktobiologije do eksperimenata koje se izvode u školama. Ovaj festival je na neki način i info dan kako bi se mladi odlučili da upišu neki od fakulteta koji se tiču nauke – istakao je on.

Pročitajte još

Dodaje da je ovo jedan vid promocije svega čime se Ministarstvo bavi, te način da se pokaže važnost da i mladi učestvuju i daju svoj doprinos.

– Osim Festivala nauke, druga najvažnija manifestacija koju nadležno ministarstvo organizuje je takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju – kazao je on.

Viši asistent Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Nemanja Rakić kaže da su se oni na ovaj festival uključili sa velikim zadovoljstvom i sa svim svojim normama, ljudima i kapacitetima.

– Po prvi put će na našem fakultetu biti prikazana projekcija predstave “Sunčev sistem na velikom odmoru” na šta smo naročito ponosni. Koristimo svaku priliku od Festivala nauke do Noći muzeja da prikažemo mladima i studentima šta mi radimo i čime se bavimo – ispričao je Rakić.

Kako kaže, spajaju umjetnost i nauku kako bi zainteresovali i edukovali sve naraštaje. Dodaje da svi moramo da budemo odgovorni i da dajemo tačne, pouzdane i provjerene informacije.

Dijana Jelić, prof. dr na Prirodno-matematičkom fakultetu, kaže da je posebno raduje velika zainteresovanost mladih, te da je ovo sjajno mjesto i idealan način da se pokaže kako nauka može biti interesantna.

– Poseban akcenat stavljamo na najmlađe posjetioce jer oni prestavljaju našu budućnost. Na svakom štandu je bila jako velika posjećenost, i zahvalni smo izlagačima što su se na jako zanimljiv i kreativan način predstavili posjetiocima – kazala je Jelićeva.

Nikola Kajkut, student Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci rekao je da su brojni prolaznici prišli njihovom štandu i raspitivali se o patentu koji su kreirali.

– Prikazali smo ploču koja predstavlja upravljanje procesima u industriji, ali se na nju mogu priključiti i razni drugi procesi, kao što je upravljanje rezervoarom. Za ovaj festival smo se spremali oko mjesec dana, timski smo radili i naučili smo dosta toga – ispričao je Kajkut.

Kristina Đerić, studentica Tehnološkog fakulteta iz Zvornika, rekla je da su na Festivalu nauke predstavili svoje eksperimente kao što su slonova pasta za zube, vještačka krv, pseudoplastični fluid, prskalice od magnezijevog praha i hemijski kameleon.

– Družili smo se sa našim kolegama iz oblasti biologije i od njih smo dosta toga naučili. Jako smo zadovoljni posjećenošću i odzivom građana koji su došli da vide ono što smo im pripremili – istakla je Đerićeva.

Jedan od učesnika, Mihajlo Ostojić iz Doboja, kaže da su se na ovaj festival prijavili sa projektom “Plan porodične kuće“ i sa dva projekta koji ilustrativno pokazuju rad modela auto dijelova.

– Mi smo ove modele ištampali na 3D štampaču i sa njima smo se predstavili i na festivalu Inost mladih u Banjaluci. Velika je zainteresovanost i posjećenost i planiramo ponovo učestvovati – poručio je Ostojić.

Pročitajte još

Nikola Pavlović, student Mašinskog fakulteta, kaže da ga raduje veliki odziv svih generacija, a posebno srednjoškolaca, uskoro budućih studenata.

Kako kaže, došao je veliki broj mališana uzrasta baš kada treba da ih najviše zainteresuje nauka i da se u nju zaljube. Ono što su predstavili sa njihovog  fakulteta su projekti koje su radili studenti uz mentorstvo profesora sa raznih smjerova.

– Zainteresovani su mogli vidjeti patent za sisteme obnovljivog izvora energije, robot za prskanje u plastenicima i simulaciju automatizacije industrije, kao i razni uređaji poput mikroskopa, termometara termalnih kamera i ostalog. U suštini sve ono što naš fakultet nudi i ono što radimo već dugi niz godina – istako je Pavlović.

Vukadinović Marko, student fizike, predstavio je svoj projekat koji je privukao veliki broj posjetilaca jer je uključivao vatru i muziku u jednom.

– Ovdje imamo zvučnik koji šalje zvučne talase koji idu na drugi kraj cijevi, odbijaju se i onda dolaze u superpoziciju sa zvučnim talasima koji trenutno dolaze. Ako imamo superpoziciju talasa sa jedne i sa druge strane onda se formira stojeći talas kojem se može mijenjati samo intenzitet. Razlog zašto se mijenja intenzitet je taj jer se mijenja zvuk basa koji dolazi iz zvučnika, što dovodi do pomjeranja visine vatre – ispričao je Marko.

Anja Pejić iz Medicinske škole iz Doboja rekla je da joj je posebno zadovoljstvo što danas učestvuje na ovom Festivalu nauke.

– Mi smo izvukli i prezentovali DNK iz voća, odnosno pokazujemo kako se jednostavno može izvući DNK u kućnim uslovima. Molekularna biologija je jedna od modernijih i novih nauka i drago mi je što u drugoj godine medicinske škole učimo o tome – rekla je Anja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na ovom festivalu učestvovali su i najmlađi iz centra “Kliker” uzrasta do sedam godina i pokazali da su i oni zainteresovani za programiranje i dizajniranje igrica. Oni su prisutnima demonstrovali kako se na osnovu fotografije u programu koju su oni kreirali može raznim bojama dodati šešir, nakit, naočale i razni drugi predmeti.

-Vi na ovaj način mlade zainteresujete za prigramiranje, i kako da kreiraju igrice u Gugl Pleju. Ovo je super zabavan i kreativan vid učenja, ali se pokazao i kao dosta efikasan – rekla je Dragana Babić ispred centra “Kliker”.

– Popularizacija nauke i njeno predstavljanje na što zanimljiviji način interesantan predškolarcima, osnovcima i srednjoškolcima, ali i ostalim posjetiocima, cilj je i ovog festivala nauke – zaključili su iz nadležnog ministarstva.

Podsjećamo, festival se održava danas i sutra na dvije lokacije, i to danas u Kamenoj kući na Kastelu od deset do 19 časova i sutra na Prirodno- matemetičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci od 10 do 18 časova. Ulaz na Festival nauke besplatan.

Prihvati notifikacije