Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Fon der Lajen 10. septembra predstavlja članove nove Evropske komisije

Svijet
Autor:

Foto: Patrick Seeger/EPA

Novoimenovana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen 10. septembra će predstaviti sastav nove Evropske komisije. Tada će biti poznato i ko će biti novi komesar zadužen za oblast proširenja EU.

Pošto je nova italijanska vlada danas zvanično nominovala Paola Đentilonija za svog budućeg komesara, novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kompletirala je spisak od 27 komesara koji bi trebalo da u narednih 5 godina predstavljaju njen tim.

Na novoj šefici Evropske komisije je sada da im raspodijeli oblasti za koje će biti zaduženi u okviru EU politike.

– Zadovoljna sam što sam dobila imena iz svih zemlja članica EU. Nadam se da ću sastaviti dobro izbalansiran tim koji ću predstaviti u utorak – napisala je fon der Lajen.

U utorak će se saznati ko će biti novi komesar zadužen za oblast proširenja. Prema nezvaničnim informacijama, Mađarska je zainteresovana da dobije portfolio koji se odnosi na proširenje. Među mogućim opcijama pominje se i slovenački kandidat za komesara Janez Lenarčič, ali i dosadašnji šef belgijske diplomatije Didije Rejnders.

U ovom trenutku nije poznato ni u kom formatu će politika proširenja biti zastupljena u novoj Evropskoj komisiji. Posljednji komesar zadužen isključivo za proširenje bio je Oli Ren. Njegov nasljedik Štefan File je dobio mandat koji je uključivao i politiku susjedstva dok je upravo odlazeći Johanes Han zadužen za ”pregovore o proširenju” i politiku susjedstava.

Tim komesara koji Ursula fon der Lajen bude predstavila u utorak moraće da prođe i debate sa evropskim poslanicima prije nego što i zvanično budu imenovani na nove dužnosti 1. novemra.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO