Svijet

"FON DER LAJEN NEDOSTAJU GLASOVI" Neizvjesni izbori za EU, pred aktuelnom predsjednicom Evropske komisije dvije političke prepreke

Aktuelna predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, da bi osvojila još jednu poziciju u vođenju EU treba da prevaziđe dvije velike političke prepreke, piše briselski Politiko.

Ursula fon der Lajen
FOTO: VASSIL DONEV/EPA

Prvo, ona treba da dobije podršku kvalifikovane većine od 27 lidera EU za stolom Evropskog savjeta tokom postizbornog sastanka krajem juna, a drugo, ona mora da obezbijedi najmanje 361 glas od 720 poslanika Evropskog parlamenta da bi potvrdila izbor lidera tokom naknadnog, tajnog glasanja u parlamentu.

Ankete pokazuju da će Evropska narodna partija desnog centra (EPP) fon der Lajen biti najveća pojedinačna grupa u parlamentu nakon izbora, sa 170 mjesta, a da bi obezbijedila većinu, moraće da čini ustupke drugim velikim centrističkim grupama – socijalistima i liberalima, u postizbornoj trgovini.

Pročitajte još

Briselski portal ocjenjuje da će dogovori zavisiti od toga koje ce zemlje dobiti vodeće poslove u Briselu, prije svega trgovinske i ekonomske položaje u komisiji, kao i koje ce političke partije dobiti vodeće uloge u parlamentarnim odborima.

– Čak i tada moramo da izvadimo naše kalkulatore i proučimo kako se brojevi slažu. Možete se kladiti da ce fon der Lajen učiniti upravo to – zaključuje Politiko.

Portal navodi i da ako uspije da obezbijedi podršku EPP-a, liberalne grupe, socijalista i demokrata, to bi iznosilo oko 390 mjesta, čime bi obezbijedila prelazak praga od 361, ali da to nije tako jednostavno.

Stručnjaci i politički insajderi upozoravaju da čak i ako im partijski lideri nalože da podrže fon der Lajen, vjerovatno ce se nešto više od 10 odsto poslanika u svakoj od ovih grupa ili protiviti ili uzdržati na dan glasanja, čime bi podrška mogla da joj se smanji na 351, što je 10 manje od kritičnog broja.

Politiko navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da će ta stopa sigurno biti veća od 10 odsto, čak i unutar EPP, navodeći kao primjer to što je na prethodnim glasanjima ta “stopa pobune” iznosila između 13 i 28 odsto. Tome u prilog govori i to što je na kongresu EPP, održanom u martu u Rumuniji, 18 odsto od 499 delegata reklo “ne” fon der Lajen, zaključuje Politiko.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu